298 четения

От 1 юни: Матури в извънредна ситуация, квестори и камери ще следят за нормалното им провеждане

Двойна дезинфекция за учениците, маските са задължителни за педагозите

 

289 ЗАЛИ В 21 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА АНГАЖИРАНИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПЪРВАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. Зрелостният изпит е на 1 юни и заявления за участие в него са подали 1569 дванадесетокласници. Ангажираните квестори са 442.
„Започнахме подготовка на залите още през април. Те са с 48 повече от обичайното, защото се налага да намалим броя на учениците, които ще влязат в един кабинет. Оттогава коментираме и броя на квесторите, защото тази година заради извънредната ситуация, създадена от коронавируса, са ни нужни повече учители, които да следят матурите да преминават без проблем“, обяснява началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева.
За втората матура, която също е задължителна, но учениците сами избират предмета, по който да се явят, има подадени 1125 заявления. Изпитът ще се проведе в 22 училища заради решението на повече зрелостници да държат изпита за придобиване на степен на професионална квалификация. Всички те завършват професионалните гимназии в областта. Втората матура е на 3 юни и ангажираните квестори за нея са 430 души. И за двете дати, както и след това за дните, в които ще се проведе третият държавен изпит, който е напълно по желание, има предвидени резервни квестори, уточнява инж. Личева.
В 9 ЧАСА ЗАПОЧВАТ ТАЗИ ГОДИНА ВСИЧКИ МАТУРИ, УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ВЛИЗАТ В ЗАЛИТЕ ОЩЕ В 8,15. Това се налага заради двойната дезинфекция, през която те ще преминат. Дезинфектанти за ръцете им ще има на входа, след това и при влизането в стаята. Маските, шлемовете и ръкавиците са по желание на учениците. Квесторите обаче са задължени да бъдат оборудвани с тези предпазни средства.
Полицаи ще помагат на педагозите и ще следят учениците да стоят на достатъчно разстояние един от друг, докато изчакват реда си да влязат в сградата на училището. На всеки вход ще има и медицинско лице, което ще посреща децата и ще наблюдава за очевидни признаци за здравословно неразположение. При съмнение ще бъде мерена температурата на детето.
Когато влязат в залата, децата сами ще поставят мобилните си телефони в найлонови торбички, върху които предварително ще пише името им. В найлонки ще бъдат прибрани и всички вещи на ученика. Задължителният инструктаж тази година ще им бъде направен онлайн.
Всички зали, в които ще има държавни зрелостни изпити, са оборудвани с видеонаблюдение. Достъп до камерите ще имат специално инструктирани педагози във всяко училище, които ще следят постоянно какво се случва в кабинетите. Всяко движение ще бъде наблюдавано и от служители на РУО, както и от хора в Министерството на образованието и науката. След това записите от камерите трябва да бъдат съхранени на оптичен носител.
1 и 3 юни, както и останалите дни, в които ще се провежда третата матура, ще бъдат учебни, за разлика от предишните години. Всички останали ученици ще продължат да си провеждат редовните часове онлайн, както го правят през последните два месеца и половина.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *