747 четения

Едва 3708 лв. от Здравната каса за лечение на четирима заразени с COVID-19 за търновската и горнооряховската болница

Клиничната пътека е 618 лв., пари се дават само за излекувани

 

2472 ЛВ. СА БИЛИ ПРЕВЕДЕНИ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА за лечението на пациенти с коронавирус. Изплатените средства са за март и април, когато съответно в стационара са били на терапия един и други трима заболели. Това заяви пиарът на РЗОК Велико Търново Магдалена Вачева след направена справка специално за „Борба“.

„За лекуваните от коронавирус през май Здравната каса ще изплати средствата през юни. Цената на клиничната пътека е 618 лв. Тя не е нова пътека, а тази, която се полза при пациентите, лекувани от грип, но е с допълнителен код“, уточни служителката на ведомството.

„Борба“ разбра, че само един от преминалите през март и април пациенти с коронавирус в търновската болница не е бил здравноосигурен, но той е заплатил лечението си. Става дума за 44-годишния мъж от Полски Тръмбеш, чиято епидемиологична пътека е свързана със завръщане от Нидерландия.

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ пък е получила 1236 лв. Сумата е за месец април, когато в здравното заведение са били на терапия двама заболели.

ВАЧЕВА ДОПЪЛНИ, ЧЕ РЗОК ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ С ЛАБОРАТОРИИ В ОБЛАСТТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ.

Междувременно всички лекари, медицински сестри и санитари, които са били ангажирани в денонощното обслужване на хоспитализираните пациенти с COVID-19 в специализираните отделения на областната и общинската болница, получават по 1000 лв. за труда си. Бонус в същия размер е отреден и за спешните медици, които са на първа линия в борбата със заразата.

В МОМЕНТА В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В РЕГИОНА СА НАСТАНЕНИ ТРИМА С КОРОНАВИРУС – двама в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и един в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Под домашно лечение заради слаба симптоматика са 12 души, а излекуваните са 10. Битката с инфекцията загубиха четирима пациенти – двама мъже и една жена.

Карантинираните за период от 14 дни по повод контакт с болен и завръщане от чужбина са 1072, а мярката е изтекла за 3250 души.

Общият брой на диагностицираните от началото на пандемията в региона е 29.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!