544 четения

Коя кръвна група е най-силно податлива на рак и коя – най-слабо?

Ракът – бичът на съвремието, най-коварната болест, която не пощадява и най-малките. Самото й изричане носи тежестта на обреченост и безнадеждност. Истински борци са хората, които са излезли победители от тази нелека битка. Учените не спират да търсят лек срещу него, но въпреки някои единични пробиви той все още не е открит.

Коя кръвна група обаче е най-малко податлива на тази страховита и коварна болест?

Лекари от Каролинския институт в Швеция наблюдавали здравето на близо 1,1 милиона души над 35-годишна възраст. Оказва се, че хората с първа кръвна група (позната още като нулева) са почти неуязвими за рака. От друга страна, носителите на тази кръвна група са по-склонни към заболявания, причинени от норовирус и бактерията Хеликобактер пилори, която нарушава храносмилателния процес, колонизира стомаха и дванадесетопръстника и става почти невидима за антителата. Тя причинява гастрит и язва.

Носителите на втора кръвна група (или А група) са много по-застрашени от развитие на рак на стомаха, отколкото останалите.

Пациентите с трета и четвърта кръвна група (B група, AB група) са високорискови по отношение развитието на рак на панкреаса.

Основните причини за рак обаче остават злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето и употребата на противовъзпалителни нестероидни лекарства.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!