1344 четения

Министър Вълчев дава една година отсрочка на училището в Поликраище, в което няма местни деца

ЕДНА ГОДИНА ОТСРОЧКА ЩЕ ДАДЕ МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ НА ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ В ПОЛИКРАИЩЕ и той няма да приеме предложението на Община Горна Оряховица за закриването му. Вече почти месец продължава сагата около въпроса за оцеляването на школото, което беше закрито с решение на Общинския съвет в Горна Оряховица. „Мотивите за крайната мярка са свързани с некачественото образование, което децата там получават. Нито едно дете от Поликраище не учи тук. Имаме само 23-ма ученици, 20 от Янтра, 10 от Крушето и още три на местни пастири. Неприятно е, но така трудно се издържа училище“, коментира председателят на Комисията по образование в Горна Оряховица Иван Момъков.

Решението провокира професора по физика Георги Георгиев и неговата сестра Марияна Георгиева да започнат да се борят за училището и да събират подписка за съществуването му.

„Ние най-вероятно ще откажем предложението на Община Горна Оряховица, защото това е политиката ни през последните години. Но учителите и директорът трябва да подобрят учебния процес, да се опитат да привлекат повече ученици, да направят така, че тези 60 деца от селото, които ходят на училище в града, да се върнат тук. А това изисква ежедневни разговори с родителите, преодоляване на вторичната сегрегация, до която тук се е стигнало. От общинските съветници в Горна Оряховица разбрах, че тук има симулиране на учебен процес, много натрупани отсъствия, ниска активност на екипа и в крайна сметка учениците са на едно от последните места в областта в националните външни оценявания“, заяви министър Вълчев, който дойде лично да изслуша аргументите и на двете страни. Преди да разговаря с протестиращите в училището, министърът се видя с кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, с председателя на Общинския съвет Димитър Николов, с шефа на Постоянната комисия по образование към местния парламент Иван Момъков, с общински съветници и с началника на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева.

„Факторите, които оказват влияние, когато взимаме такива решения, са свързани с това на какво разстояние пътуват децата, за да стигат до училището си. Какви са децата и ще ходят ли те в другото училище, защото има контингент деца, които просто няма да отидат в другото училище, и тогава е по-добре да запазим съществуващото. Но в никакъв случай аргумент и фактор за взимане на такова решение не трябва да бъдат финансите, защото в последните години финансираме малките училища с почти 100 млн. лв. годишно. Тук училището е едно от тези, които получават допълнителни средства. Освен това е в близост до града и разстоянието също не е решаващият фактор“, коментира министърът на образованието.

Красимир Вълчев заяви още, че децата са на ръба като бройка и ако учителите и директорът не положат усилия да променят статуквото, училището ще се окаже пред същата дилема, ако не догодина, то след три или четири години. Или просто ще се самозакрие.

„Не ми харесва аргументът на общинските съветници, че училището не работи добре. Това не е основание за закриване, а за смяна на ръководството. Защото симулацията на учебен процес вреди на децата. И фактът, че учениците от Поликраище не посещават това училище също е тревожен. Всъщност родителите са избрали това училище да не съществува“, каза още министър Вълчев.

„Много сме благодарни на министър Вълчев за решението и сега имаме една година, за да променим хода на събитията за това училище, което е на почти 200 години и е създадено през 1825 г. от нашия прадядо свещеника Георги Маринов Полуганов. С разпространението на занаятчийското производство и оживената търговска дейност, която пък води до появата на нови професии, през 1877 г. в селото отваря врати и светско училище. През 1911 г. е открита прогимназията, но поради нарастващия брой ученици се наложило и построяването на нова училищна сграда. През 1912 г. е завършен строежът и в нея започват да се обучават началните класове, а прогимназията продължава да се помещава в старото училище. През двадесетте години са построени още две училищни сгради за начални училища. Начално училище „Св. Иван Рилски“ е открито през 1929 г., а в другия край на селото отваря врати за най-малките ученици и НУ „Хр. Ботев“, разказва проф. Георги Георгиев. И допълва, че дълги години в Поликраище е имало общо 17 просветителски сгради. Сега те са едва три.

От четирите училища е останало само ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, чийто първи дарител е бил Фердинанд. Няма ги и двете висши училища, които са били на територията на селото – едното за обучение на жп кадри, другото – за висши пилоти. Наследник на жп училището сега е ЖП институтът „Т. Каблешков“ в София и Висшето училище в Долна Митрополия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *