360 четения

Областта ни без защита от градушки, стопаните разчитат на милостта на природата

Самолетна защита срещу ледения дъжд във Великотърновско най-рано след месец и половина

 

ТЕЧЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ ПО ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ПРОТИВОГРАДОВА ЗАЩИТА ЧРЕЗ САМОЛЕТИ НА НИВИТЕ В РЕГИОНА И НА ЦЯЛАТА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ДО ЧЕРНО МОРЕ. Обществената поръчка е в ход и се ръководи от Изпълнителната агенция за борба с градушките. Това информираха специално за „Борба“ от Министерството на земеделието.

До въвеждането на самолетния способ фермерите могат да разчитат единствено на това, че природата ще бъде благосклонна към реколтата им и няма да се повтори унищожаването на хиляди декари, както през пролетта на 2019 година в Свищовско. По тази причина и в следващите дни стопаните ще са на тръни, тъй като според прогнозата на метеоролозите предстои период с висока степен на градоопасност.

Оказва се, че никога Великотърновска област не е имала противоградова защита. Главната дирекция за борба с градушките разполага с осем дирекции и ракетни площадки в страната, а такива на местно ниво – няма. Най-близкото звено е в Плевен, но след наше запитване в него стана ясно, че то не покрива територията и нашия регион.

По инициатива на аграрния министър Десислава Танева всички области у нас, в които няма централи на главната дирекция за противоградова защита, ще бъдат обхванати чрез въвеждането на въпросния самолетен способ. Срокът на обществената поръчка за осигуряване на въздушна защита от градушки конкретно за нашия регион изтича след месец и половина. С това обаче не се решава проблемът, тъй като страната не разполага с обучени кадри, които да реализират протекцията срещу леден дъжд. Първоначално ще пилотират чужденци, които успоредно с това ще предават опита си на родните летци.

Осъществяването на противоградовата дейност по самолетен способ ще се урежда в съвместна заповед на ръководителите на ресорната агенция, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и Военновъздушните сили.

Протекцията от градушки в областта ще се провежда само и единствено над земеделските територии.

През миналата година по същото време около 70 000 дка ниви в Свищовско пострадаха от градушки. Пораженията бяха толкова големи, че аграрният министър Десислава Танева дойде лично да направи оглед на унищожените площи. Фермерите, които понесоха тежки загуби заради природното явление, бяха компенсирани от държавата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Венелин ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!