Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Вандали срязаха Люлката на любовта на Гарга баир, а доброволци я ремонтираха

ЗЛОСТОРНИЦИ ПОСЕГНАХА НА НАЙ-НАШУМЯЛАТА НАПОСЛЕДЪК АТРАКЦИЯ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЛЮБОВНАТА ЛЮЛКА на Гарга баир. Тя бе отрязана в неделя, като една от версиите за вандалския акт е лют спор за ползването й. Скоро след това обаче посетители на местността направиха своеобразен ремонт на люлката и замениха липсващата седалка с клон. Така желаещите да се забавляват на атракцията с красива панорамна гледка към крепостта „Царевец” отново започнаха да прииждат. Под въпрос обаче остава това доколко е сигурно примитивното съоръжение.

Любовната люлка край Велико Търново доби популярност в началото на май и провокира много от жителите на старата столица, Арбанаси, Горна Оряховица и Лясковец да отидат да се снимат на нея. Тя привлече вниманието и на много други българи от цялата страна.

Съоръжението изпреварва по посещаемост доста музейни и туристически обекти в региона.

До нея се стига по две пътеки, които тръгват от района на чешмата на разклона за Арбанаси, на пътя Велико Търново – Горна Оряховица, и са с дължина повече от километър. Единият маршрут върви по Скалния венец, а другият – сред гъсталаци, и рязко се спуска по захрастен склон към люлката.

Пътеките са опасни, особено нощно време, тъй като нямат заграждения.

Все още не е ясно кой постави люлката на Гарга баир.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *