Добър знак за икономиката на Велико Търново: Растат приходите от сделки с имущество въпреки епидемията

Кметът Даниел Панов убеден, че регионът постепенно се възстановява от Ковид кризата

 

ПРИХОДИТЕ В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ ОТ МЕСТНИЯ ДАНЪК ВЪРХУ СДЕЛКИ С ИМУЩЕСТВО РАСТАТ ВЪПРЕКИ НЕГАТИВИТЕ, ПОРОДЕНИ ОТ ЕПИДЕМИЯТА ОТ COVID-19. Това стана ясно от информация, предоставена от кмета на Велико Търново Даниел Панов до местния парламент на града.

Пред обществеността Панов представи измеренията на влиянието на епидемията във финансов и икономически план, както и актуалните мерки, предприети от общинската администрация.

Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за януари – април 2020 година спрямо същия период на 2019 г., посочи Даниел Панов.

С около 4,2 милиона лева по-малко са приходите само от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет, за периода януари – април 2020 година спрямо първите четири месеца на 2019 година. Кметът обаче подчерта, че тази цифра далеч не е константна и е пряко свързана с времето, когато карантинните и противоепидемични мерки в страната бяха в най-голям обем и засегнаха редица икономически дейности и голяма част от бизнеса в общината.

„Положителното развитие на ситуацията около епидемията позволи през настоящия месец да започне облекчаване на противоепидемичните мерки, възстановяване на хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги, макар и в намален обем. Припомням, че срокът за плащане на данък сгради и данък МПС с отстъпка бе удължен с два месеца, както и времето за внасяне на първата партида на таксата за битови отпадъци.

Какво означава всичко това? Очакваме част от несъбраните през първото и второто тримесечие приходи да бъдат внесени през втората половина на годината. Във всяка една бюджетна функция – образование, младежки дейности, спорт, култура и туризъм, социални дейности и др., където са отчетени намалени приходи, имаме и съответното редуциране на разходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим. Разходите през тези четири месеца не са с изпреварващ темп спрямо същия период на миналата година“, обобщи кметът Даниел Панов.

И В ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ОСТАВАТ ОБЛЕКЧЕНИЯТА ЗА ГРАЖДАНИ И БИЗНЕС, ПРЕУСТАНОВИЛИ ДЕЙНОСТ ЗАРАДИ ЕПИДЕМИЯТА. Те са освободени от плащане на наем за общинско имущество. Приети бяха и нови облекчения в сферата на културата – до 14 юни тази година ползвателите на Летния театър ще плащат 30% от определената такса, а Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се предоставят безплатно при спазване на съответните противоепидемични мерки.

„Смятам, че таксите за Летния театър трябва да бъдат по-ниски за целия летен сезон, като съответната стойност след 14 юни също ще бъде определена от Общинския съвет“, добави Даниел Панов.

Кметът Панов припомни и за инициативите в подкрепа на икономиката, които са определени от държавата. По мярката 60/40 са кандидатствали 86 работодатели от общината, което позволява запазването на 853 работни места. Други мерки са отпускането на 40 милиона лева от 1 юли за автобусните превозвачи, грантовете за микро- и малки предприятия, програмата за безлихвени кредити за работници. Предстои отварянето на процедура за грантове и за средните предприятия.

С. НАЙДЕНОВ

One thought on “Добър знак за икономиката на Велико Търново: Растат приходите от сделки с имущество въпреки епидемията

  • 01.06.2020 в 2:49
    Permalink

    Ще се възтанови като си тръгнете всички крадливи предатели, партийни и непартийни слуги на дявола!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.