259 четения

Проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов са новите почетни граждани на Горна Оряховица

13 достойни мъже и жени получиха отличието „Награда Горна Оряховица“

 

ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ И АДВОКАТ ДИМО ДИМОВ (ПОСМЪРТНО) БЯХА УДОСТОЕНИ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА“ в годината, в която Горна Оряховица чества 150 години от обявяването си за град. Заради извънредните обстоятелства, предизвикани от пандемията, тази година 29 май премина без празнични прояви, но Общинският съвет отличи най-достойните мъже и жени, които имат принос към историята и съвремието на железничарския град. Всички те ще получат отличията си през октомври, защото точно в този месец през октомври 1870 г. Горна Оряховица става град.

Проф. д-р Хитко Вачев е роден в Горна Оряховица и получава званието „Почетен гражданин“ за приноса си в развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и страната. Ръководител е на много теренни проучвания и разкопки, някои от които свързани с родния му град. Работил е по църквата „Св. Атанасий” в Горна Оряховица. От 1985 до 1991 г. е сред ръководителите на екипа, започнали първите археологически проучвания на крепостта „Ряховец”. С негово съдействие и подкрепа през 2015 г. Ряховец получава статут на недвижима културна ценност с категория „Национално значение“. През същата година са възобновени и археологическите проучвания на обекта, като проф. Вачев отново помага за проучването на крепостта над Горна Оряховица и е научен консултант на новия екип, който прави разкопките.

Адвокат Димо Димов получи призванието посмъртно. Той е роден през 1948 г. в Камен, но целият му съзнателен живот е свързан с Горна Оряховица. Завършил е ТЕТ „Ломоносов” и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Кариерата си започва като стажант във Великотърновския окръжен съд, а след това две години е следовател в Районна прокуратура в Горна Оряховица. От 1976 до 1987 г. е секретар на Градския народен съвет. За кратко е ръководител на отдел в Окръжния народен съвет – Велико Търново, но отново се връща на работа в Общинския народен съвет в Горна Оряховица. Под негово ръководство като секретар на Горнооряховската община е въведена системата на ЕСГРАОН. В продължение на много години Димо Димов е председател на Общинския съвет по изкуство и култура. От 1992 г. е адвокат. Бил е кандидат за кмет на местните избори през 2003 г. От 2007 г. до края на живота си е председател на Общинската избирателна комисия. Два мандата е юрист на Общинския съвет. От 1998 г. до 2004 г. е член на Управителния съвет на НЧ „Напредък – 1869”.

Димо Димов напусна този свят на 28 март 2019 г., но за горнооряховчани той остава една от най-значимите личности в най-новата история на града.

13 СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА „НАГРАДА ГОРНА ОРЯХОВИЦА“ ЗА ПРИНОС В РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ. Трима са отличените за принос към здравеопазването и това са д-р Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова. Младият гастроентеролог д-р Илко Костурков през 2019 г. стана Лекар на годината в категорията „Ти си нашето бъдеще“ в Годишните награди на Българския лекарски съюз.

Д-р Нина Петкова е началник на клинична лаборатория в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Когато директорът на болницата д-р Иван Иванов отсъства, именно д-р Петкова поема управлението на лечебното заведение.

За принос към здравеопазването е наградена и д-р Бисерка Акиванова, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болницата в Горна Оряховица.

За принос към науката носител е отличен професорът по бионика Евгени Дюкенджиев, основател на лаборатория за атипично протезиране. Той е дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания.

Старши учителят в начален етап в СУ „Вичо Грънчаров“ Ваня Недкова е носител на приза в сферата на образованието. Отличието в областта на културата отиде при художника Илия Банков, който миналата година отпразнува своята 60-а годишнина, и при актьора Илия Георгиев. Той е част от театър „Искри и сезони“ и е основател на фондация „Достойни българи“.

Инвеститор N 1 за 2019 г. Венцислав Стоев е носителят на наградата в сферата на икономиката. Той е сред крупните работодатели в Г. Оряховица, с над 400 служители в различните дейности.

Трима са отличените за принос в социалната сфера. Единият е Джеф Акерманс, член на Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв. Другият е Галин Анастасов, съсобственик и търговски директор на „Ден и нощ“ ООД. Фирмата бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на болницата в борбата й с коронавируса. „Ден и нощ“ ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги. Отличие за принос в социалната сфера получава и социалният работник Станка Мезева, която е с над 35-годишен стаж в тази сфера. Професионалният й път е изцяло свързан със социалните дейности в община Горна Оряховица.

Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличените в сферата на спорта. През 2019 г. двамата са четвърти на Европейското първенство по спортна акробатика във възраст 11 – 16 г., като съвсем малко не им достигна да стъпят на почетната стълбичка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *