Горещи новиниОбразование

1450 зрелостници писаха по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на матурата

1450 ЗРЕЛОСТНИЦИ СЕ ЯВИХА НА ДЪРЖАВНИЯ ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. От допуснатите дванадесетокласници от матурата са се отказали 41 момичета и момчета. „Най-вероятно това са децата, които се завърнаха от чужбина заради карантината и не се чувстват добре подготвени. Но въпреки двата месеца изолация и дистанционно обучение тази година броят на тези, които се отказват от изпита, е много по-малък“, коментира началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния, 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Всички момчета и момичета са се явили навреме и са влезли в залите, в които са били разпределени без проблеми. Заловени преписвачи няма.

289 зали в 21 училища в областта бяха подготвени за държавния зрелостен изпит. Ангажираните квестори бяха 442.

За втората матура, която също е задължителна, но учениците сами избират предмета, по който да се явят, има подадени 1125 заявления. От тях не са допуснати 78 деца, колкото бяха недопуснатите и за първия изпит. Втората матура е на 3 юни и ще се проведе в 22 училища. Ангажираните квестори за нея са 430 души.

Всички зали, в които има държавни зрелостни изпити, са оборудвани с видеонаблюдение. Достъп до камерите имат специално инструктирани педагози във всяко училище, които следят постоянно какво се случва в кабинетите. Служители на РУО и на Министерството на образованието и науката също имат достъп до камерите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *