896 четения

Има ли картел?! 25 стотинки разлика в цените на горивата в региона

Юристът. Пламен Копанов: „Големите вериги продават на едни и същи цени, защото се разбират помежду си”

 

РАЗЛИКА ОТ 20 – 25 СТОТИНКИ МЕЖДУ ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ГОРИВА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА НАФТАТА И БЕНЗИНА въпреки драстичния спад на суровия петрол хвърля в смут потребителите. Така например малка бензиностанция в Павликени, която в момента е хит, продава дизела на 1,53 лв. за литър, докато повечето големи бензиностанции наоколо го пласират на 1,77 лв. Доста под тяхната цена е горивото в популярните обекти на депутата Веселин Марешки, което започва да формира и нов вид туризъм – горивния, тъй като шофьори пътуват до местата с евтини цени, за да пълнят догоре и да наливат допълнително и в туби.

Мнозина се питат дали не е налице картел, а известният юрист Пламен Копанов, който нашумя неотдавна, след като организира протести срещу фрапиращите цени на горивата и сезира Комисията за защита на конкуренцията, е категоричен, че повечето търговци в региона се договарят на гърба на потребителя. „Ще изпратим благодарствено писмо до премиера Борисов, защото две години след като го сезирахме, той реагира, а КЗК влезе в Българската петролна и газова асоциация и призна, че има картел. Просто ни мамят, защото се разбират помежду си на колко да продават. Нещата се променят, когато на пазара се вмъкват нови играчи като Марешки или независими бензиностанции, като тази в Павликени и още няколко, и „разбутват“ статуквото. Ако 50 на сто от потребителите започнат да ходят там или има санкции от КЗК, нещата ще се променят и пазарът ще бъде принуден да се саморегулира“, категоричен е Копанов.

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИИ КООРДИНИРАТ И СЪГЛАСУВАТ ЦЕНИТЕ, ОБОБЩАВА ЮРИСТЪТ, който е правил свое разследване по актуалната тема. Според него повечето обекти са и на франчайз, като само ползват марката на някои от големите вериги, което още повече улеснява нещата. „Де факто са се разбрали да си печелят, като контролират цените – имат възможности и са си казали: „Защо да не го правим?!”, обобщава Копанов. За него най-красноречивото доказателство за това са абсолютно еднаквите до стотинка стойности на дизела и бензина в големите обекти. „Ето сега минах край големи обекти. Цената на нафтата е 1,77 навсякъде, а бензинът е 1,72 – пак при всички“, обяснява той.

ЕДНИ И СЪЩИ ВЕРИГИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ПОДДЪРЖАТ ОГРОМНИ РАЗЛИКИ В ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА СИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА например, показа наше разследване по актуалната тема след множество сигнали на възмутени шофьори. „Горивото е едно и също, защото бензиностанциите са на един и същи собственик и под еднакъв бранд. Двата града са съвсем близо и няма логика дизел и бензин да са с над 20 ст. разлика. Просто във Велико Търново няма бензиностанция на Марешки и си правят, каквото искат. Ако това не е картел и измама – здраве”, коментират недоволни водачи.

Преди няколко години варненският предприемач и изненада от последните избори Веселин Марешки купи бензиностанция във Велико Търново. За обекта, който се намира в Промишлена зона „Дълга лъка”, бяха платени над половин милион лева, но той още не е ребрандиран и пуснат да работи, видя наш екип на място. Бензиностанцията бе придобита от компанията МСД и се намира в близост до предприятията „Алумина елит” и „Престиж”.

 

СУРОВИЯТ ПЕТРОЛ НЕПРЕКЪСНАТО ПАДА, НО ГОРИВАТА – НЕ

 

Големите вериги бензиностанции явно компенсират значително спадналите продажби на горива с нереално високите цени, които поддържат, на фона на драстичния спад на суровия петрол, който е основна суровина.

Към началото на април цените на двата основни петролни еталона – европейския „Брент” и американския WTI, са били съответно около 22,54 и 15,06 долара за барел. На 10 април фючърсите на двата сорта бяха съответно 31,38 и 22,76 долара за барел. Тоест за 20 дни те са поевтинели съответно с 8,84 и 7,7 долара за барел, или с 28,2% „Брент” и с 33,8% американския WTI. На този фон обаче промените в крайните цени, на които зареждаме, са незначителни, а защо е така – всеки може да прецени.

 

КАК СЕ ФОРМИРА ЦЕНАТА НА ГОРИВОТО?

 

Първият и основен компонент в крайната цена на горивата е производствената себестойност. Тази цифра е пряко свързана с нивата, на които се търгува суровият петрол и задължителният биокомпонент. Според ставките на „Лукойл“ те съставляват близо 35% от цената на крайния продукт. На второ място е акцизът. Той е фиксирана сума на 1000 литра гориво, като на литър излиза 0,65 лева. Държавата няма много опции да влияе на този компонент, защото е задължена да спазва европейските стандарти. В момента акцизът в България е фиксиран на минимума за ЕС.

Третият компонент е надценката на търговците. В нея се включват и транспортните разходи, амортизационните отчисления за изградени обекти, наеми, разходите за заплати и осигуровки на персонала, трудова медицина, работно облекло, консумативи и т.н.

Последният компонент е задължителният данък добавена стойност (ДДС), който е фиксиран на 20%. Това води до една проста закономерност – колкото е по-висока сумата от предните компоненти, толкова по-голяма е и крайната стойност на дължимото ДДС. Спокойно може да кажем, че почти 50% от крайната продажна цена на горивата отива в бюджета на държавата.

Тук отново идва въпросът, щом в България стойностите на акциза върху горивата са едни от най-ниските в Европа, как тогава се получава така, че крайните цени на дребно са едни от най-високите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Има ли картел?! 25 стотинки разлика в цените на горивата в региона

  • 01.06.2020 в 16:16
    Permalink

    Според мен и с храните правят каквото си искат, ако хората се обединят и започнат да ппотестират срешу скъпата храна няма да збъркат.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *