Водещи новиниГорещи новиниОбщество

Президентът на Сърбия Александър Вучич се поклони на гроба на свети Сава Сръбски в църквата „С. 40 мъченици”

Бойко Борисов нагости държавния глава във Велико Търново и инспектира от въздуха с него газопроводи и пътища

 

„ИСКРЕНО СЕ РАДВАМ, ЧЕ ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ МЕ ДОВЕДЕ НА ТОВА СВЯТО МЯСТО, ЗА ДА ВИДЯ КАК БЪЛГАРСКИТЕ БРАТЯ ПАЗЯТ ПАМЕТТА НА СВЕТИ САВА. За нас е много важна тази любов, защото свети Сава е най-важният човек в нашата история. Той извоюва автокефалността на сръбската църква, след това коронясва своя брат Стефан за крал“, каза президентът на Сърбия Александър Вучич, след като се поклони на гроба на сръбския светец Сава. Саркофагът на светеца се намира в църквата „Св. 40 мъченици“, където той е бил погребан през 1235 г. Тогава Сава приема поканата на българския цар да посети Търново на връщане от визитата му в Йерусалим. Докато е тук, Сава взима участие във Великия богоявленски водосвет на река Янтра, но се простудява тежко и след кратко боледуване умира от пневмония. Първоначално е погребан в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново, но на 6 май 1237 г. мощите му са пренесени в Милешевския манастир в Рашка.

„Удивително е това, че вие 13 века пазите неговата памет и аз лично ще призова моите сънародници сърбите да дойдат да видят това място и да се поклонят на гроба на нашия светец. Ще ги поканя и да разгледат Велико Търново“, каза още президентът на Сърбия, който, след като сведе глава пред гроба на свети Сава, заедно с премиера Борисов поднесоха цветя и на гроба на Калоян.

„На 10 юни започваме магистрала „Хемус“ и ще я работим и от двете посоки. Видяхме „Европа“ как бързо се развива и когато и „Хемус“ е готова, когато тръгнат туристите от Белград за Варна на море, със сигурност ще спрат във Велико Търново, за да се поклонят на гроба на св. Сава. Важно и за двата народа е това, че св. Сава Сръбски е починал тук и 13 века българите го славят и пазят паметта му в този прекрасен парк и в тази чудесна църква“, коментира и премиерът Борисов. И допълни, че в условията на мир има само просперитет. „Минали сме през какво ли не в нашите истории – били сме се, стреляли сме се, което не е помогнало и на двете държави. Важното е, че днес заедно правим магистрали с общи инвестиции и това ще доведе и до повече туристи“, допълни още Борисов.

След като си тръгнаха от църквата „Св. 40 мъченици“, срещата на премиера Бойко Борисов и неговия гост – президента на Сърбия Александър Вучич, продължи с работен обяд.

 

БОЙКО БОРИСОВ: „БАЛКАНСКИ ПОТОК” И МАГИСТРАЛА „ЕВРОПА” СА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОЕКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ”

 

Президентът на Сърбия е у нас по покана на Бойко Борисов. Двамата инспектираха по въздух напредъка по изграждането на автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“. Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничество, както между България и Сърбия, така също за региона и Европа.

Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, участъка от 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, а третият участък с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация, независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич разгледаха също изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от концепцията за газов хъб „Балкан”, чиято цел е утвърждаване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

Газопроводът е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

Във временните строителни бази към момента са доставени 26 489 броя тръби за трасето, или 324,26 км. На пристанище Бургас има доставени още 10 935 броя тръби, или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към базите. Напредъкът показва още, че разнесените тръби по трасето съставят 271 км, от които заварени вече са 151,62 км.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *