Образование

РЗИ дава зелена светлина на училищата в областта за провеждане на матурите

УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА ПОСРЕЩАТ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МАТУРИТЕ НА 1 И 3 ЮНИ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ. Не са констатирани нарушения и направените предписания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново са изпълнени. Това е заключението от извършените последни проверки на учебните заведения от страна на здравните власти в периода 26 – 29 май. Инспектирани са училища в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов и Стражица.

Служителите на РЗИ са одобрили направените промени в учебните заведения за организацията на матурите, наложени в съответствие на въведените от здравния министър Кирил Ананиев противоепидемични мерки във връзка с коронавируса.

За да няма струпвания на младежи и родители, ще бъдат отворени повече от един вход на учебните заведения, а на влизане медицинско лице ще измерва температурата на всички. Ще се извършва щателна дезинфекция, в една стая ще седят не повече от 10 ученици и един квестор, като за всички е задължително носенето на маска. Отстоянието от чиновете ще е поне метър и половина.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЗИ СА НАПРАВИЛИ И 19 ПРОВЕРКИ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ В ОБЛАСТТА във връзка с противоепидемичните мерки след възобновяване приема на малчугани. Не са открити нарушения. Учителите работят с шлемове, родителите оставят децата на входа, където медицинско лице ги термометрира и следи за други тревожни здравословни симптоми. Поне четири пъти дневно се прави дезинфекция.

Продължават и инспекции в търговски обекти с обществено предназначение и такива, предоставящи услуги за населението. Издадените две предписания през предходната седмица, свързани с необходимостта от повишаване на хигиенните мерки в заведения за хранене, са били изпълнени. Няма затворени нови обекти.

В лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ пък са осъществени 32 проверки, при които е установено изрядно спазване на разпоредбите.

Към 29 май са изследвани за коронавирус общо 296 лица персонал от 11 институции. Няма положителни проби.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *