Силвия Калоянова създава на ръка приказни илюстрации към детски книжки

40 ИЛЮСТРАЦИИ, РИСУВАНИ ЗА ПОПУЛЯРНИ ДЕТСКИ КНИЖКИ, ПОКАЗВА В ИЗЛОЖБАТА СИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ХУДОЖНИЧКА СИЛВИЯ КАЛОЯНОВА. Изложбата ще бъде открита днес в 10 ч. във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица.

Силвия Калоянова има внушителна творческа биография и е носител на Национална награда „Константин Константинов“, категория „Илюстратор“ за 2016 г.

Проявата е първата от серия мероприятия за 2020 г., съпътстващи „Фоайе на книгата с автограф” – срещи с творци във всички области на литературата и изкуствата, и традиционното изложение, на което се представят най-добрите издателства в страната. Цикълът събития се провежда под патронажа на Боил Банов, министър на културата.

 

СЪЗДАВАНЕТО НА ИЛЮСТРАЦИИ НЕ Е ПРОСТО РИСУВАНЕ НА ФИЗИОНОМИИ, А ПРЕСЪЗДАВАНЕ НА ЕМОЦИИ, НАСТРОЕНИЯ, СРЕДА, ОСВЕТЛЕНИЕ… Добрата илюстрация е тази, която довършва думите и не е фрагментарна, а сама по себе си цяла история. Това знам, че съм го постигнала, когато видя и усетя, че илюстрациите ми могат да заживеят свой собствен сюжет. Така започва разговорът ни с художничката Силвия Колоянова, която е най-известният илюстратор на детски книжки във Велико Търново. Тя си има арт пространство в началото на туристическата улица в старата столица, където можете да я наблюдавате как рисува и да видите как се раждат илюстрациите.

„Започвам с четенето на текста. Чета няколко пъти и много задълбочено, за да опозная и да разбера героите. Това ми е нужно, за да ги превърна в типажи. Имам ли я тази идея, ще мога след това да се връщам към тези герои, ако трябва да направя илюстрации на втора, трета и така нататък части на историята. Да ги нарисувам пораснали, попроменени. Та когато съм наясно с типажите, започвам да ги скицирам, да търся характерното и за тях, и за възрастовите групи, които ще четат историята. Показвам на автора и когато и двамата сме доволни, продължавам напред“, разказва Силвия и признава, че писателят е този, който задава рамката. Някои автори обичат да участват в целия процес много активно и така буквално стоят на главата на художничката. Други й дават пълна свобода да твори и тогава тя се чувства най-щастлива. Понякога отива в парка и сяда на някоя пейка, за да наблюдава играта на хлапетата и дрешките, с които са облечени. Прави снимки, за да бъдат достоверни илюстрациите й, или пък скицира детската мода, за да изучи добре цветовете, комбинациите, десените, материята. Когато в историята има чудовища, вещици, феи, вълшебници, а неземни същества много често присъстват в детските приказки, Силвия трябва да измисли и тяхната необичайна среда. Да им създаде всички атрибути, с които те правят магии – наметала, корони, вълшебни пръчици.

СИЛВИЯ КАЛОЯНОВА РИСУВА НА РЪКА ГЕРОИТЕ СИ. ТЯ НЕ ПОЛЗВА КОМПЮТЪР, КОЕТО ЗАБАВЯ РАБОТНИЯ Й ПРОЦЕС, НО ПЪК РИСУНКИТЕ СТАВАТ ФАНТАСТИЧНИ. Често тя си прави макет на книгата, за да намести илюстрациите в текста. Пренася рисунките на паус, реже, лепи, уголемява рисунките, пренася ги върху картон, което на практика означава, че ги рисува наново. „Когато всичко е готово и е в цвят, или снимам рисунките, или ги сканирам. За съжаление, ми се е случвало, когато видя книгата готова, да се разочаровам и да не харесам собствения си труд, защото всичко зависи от майсторството на този, който обработва сниманите рисунки, и от печата“, въздиша Силвия. И допълва, че понякога рисуването на една книжка й отнема 7 – 8 месеца. Защото трябва време да напасне себе си към текста, защото не иска да се повтаря, когато създава типажите, защото еднаквото й става скучно. И най-вече, защото децата са претенциозна публика, и често за тях илюстрациите са по-важни от историята и те първо „четат“ с очите.

„Не мога да ги лъжа, децата забелязват всеки детайл. Затова, ако например съм поставила трапчинка на някоя героиня, тази трапчинка трябва да я има навсякъде и да е на едно и също място. Всичко трябва да е логично, иначе губя малките си читатели, а аз много искам децата да се научат да четат. И то книги. Защото ароматът на страниците и на мастилото е незаменимо усещане“, казва Силвия.

ТЯ Е И ЕДИНСТВЕНИЯТ ХУДОЖНИК ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ИЛЮСТРАТОР НА ДЕТСКА КНИГА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ”. Получи това отличие преди години за рисунките в книгата „Принц Храбър и небесното кралство”, чийто автор е Диляна Крусева, а издател – „Слово”. Силвия е илюстратор и на първата част от тази история – „Дондарион Мрачния и Тъмната гора“. За повече от 50 книги е рисувала Силвия Калоянова. Тя има илюстрации за поезия, за поздравителни книги, за тийнейджърски истории, което пък си е съвсем различно занимание, защото трябва да познаваш пънкари, скинари, зубъри, готини… всякакви.

Любимата й работа е за книгата на Валентин Тузсузов „Ватан”. Валентин е самоук художник, който решил да разкаже личната си история и се доверил за илюстрациите на Силвия. Двамата се запознали случайно, докато той си купувал нейни картини. Тя приела поканата да рисува и се разровила в интернет заради думата „ватан“. Там разбрала, че така се казва героят на Йовков от разказа „Ески Арап” и че ватан е тайната на вътрешното мълчание на духа и езикът, на който говорят делфините.

Да бъде илюстратор, е детската мечта на Силвия. В училище тя рисувала и пишела. Ходила дори на олимпиада по български език и се класирала първа. После избрала рисуването. Учила в Трявна, където се влюбила в аромата на дървото. После завършила графика във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Когато се дипломирала, започнала да работи като учител по рисуване. Там направила и първите си илюстрации.

„Когато съм илюстратор, егото ми трябва да отиде на втори план. Защото рисувам не собствената си душа, а тази на автора. Когато рисувам за изложба, мога да правя каквито си искам експерименти. Илюстрацията е умение да се поставиш на мястото на читателите“, казва Силвия, която даже е създала авторски шрифт за корицата на търновския поет Пламен Колев, който живее в Испания.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *