Общество

Спряха ремонта на язовир заради гнездящи рибарки, неми лебеди и водни бикове

РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПРЯ РЕМОНТА НА ЯЗОВИР „ПАВЕЛ I“ в община Полски Тръмбеш, за да защити гнездящи птици. Реновирането на водното съоръжение предизвика недоволство сред живущите в района, тъй като според тях това би довело до опасност за семейството лебеди, обитаващо водоема, и отглеждащото там шест малки. Местните дори организираха протест през уикенда, за да привлекат вниманието на контролните органи.

Оказва се, че язовирът се стопанисва от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД – София, на която РИОСВ е одобрила искане за ремонт на преливника, бързотока, енергогасителя, входната и изходната шахта, основния изпускател и извършване на прилежащи съпътстващи дейности.

От проверката на място от страна на служители на природозащитното ведомство се констатира, че е започнато почистване с механизирана техника, но е установено наличието на редица защитени гнездящи водолюбиви видове. Язовирът е местообитание на белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка, както и малък воден бик и червена чапла.

По тази причина екоинспекцията нареди източването и ремонта на водното съоръжение да бъдат отложени до края на размножителния период на гнездещите птици – 15 юли.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *