ОбразованиеПолитика

Явор Божанков: „Правя питане в парламента до министъра заради училището”

Народният представител от „БСП за България” посети с. Поликраище по покана на местни жители непосредствено преди министъра. Поводът за посещението на Божанков е предстоящото закриване на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, което вече 195 години е извор на образование за поликраищенци.

Според народния представител проблемът тук не е демографски, тъй като село Поликраище е едно от най-големите села в община Горна Оряховица. „Лошото управление стои в основата на проблема. Ако училището затвори, транспортът за част от децата и за детската градина ще спре. Тя ще бъде следващата. Това е недопустимо. Трябва да се обединим, за да запазим училището“, коментира Божанков.

Той припомня, че допреди 8 години в училището са се обучавали около 150 деца и за реновиране на същото Община Горна Оряховица получава близо 300 хил. лева. Приемното училище в с. Драганово нито е реновирано, нито пък е най-близкото училище до с. Поликраище, което нарушава правото на децата до равен достъп на образование.

„Нередно е да се закриват училища без обществено обсъждане. По време на извънредно положение поставих проблема пред министъра на образованието на парламентарен контрол и очаквам ясни отговори на всички зададени от гражданите въпроси“, заключи Божанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *