До 4 хил. лв. глоба за онлайн продажба на домашни продукти без вписване в Агенцията по храните

В ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ПАЗАРУВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ПО ИНТЕРНЕТ РЯЗКО СЕ УВЕЛИЧИ, а в най-голямата Фейсбук група за търговия с домашни храни „Хранителен кооператив – „Обединени“ – В. Търново“ се появиха нови производители. От години виртуалният пазар е предпочитано място за покупка на пресни зеленчуци, плодове, ядки, билки, мед, яйца и месо, като клиенти са жители на града, представители на десетки престижни професии, като съдии, банкери, лекари и т.н. Фейсбук групата е своеобразна версия на кооперативния пазар в старата столица и се радва и на много млади хора, които с едно кликване откриват желаните суровини, а в някои случаи дори им се дава право да отидат лично до градината на земеделеца, за да си откъснат предпочитания зеленчук например.

Всичко това обаче е напът да изчезне, тъй като в края на май депутатите приеха нов закон за управление на агрохранителните вериги. Според Закона за храните всички производители, които продават стоката си онлайн, трябва да бъдат вписани в публичен регистър, поддържан от Агенцията по безопасност на храните. За извършване на дейност без включване в регистъра ще се налага глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв. Целта на нововъведението е осветяване на сивия сектор в селското стопанство и гарантиране качеството на храните, реализирани чрез електронна търговия.

За много от земеделците и фермерите обаче тези промени ще сложат край на възможността да си докарват по някой и друг лев. Производителите не желаят да се сблъскват с тромави административни процедури, а и се тревожат, че периодично ще бъдат проверявани от ресорното звено.

„Очаквам инспекции и глоби, в случай че отглеждаме зеленчуците си не по европейски стандарти. Този закон ще убие дейността на дребния производител“, твърди Найден Иванов, който гледа домати и продава стоката си във Фейсбук групата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *