Горнооряховчанка с литературен пробив в Германия

Петя Петрова издаде детската книга „Детектив в сладкарницата“

 

ДЕТСКА КНИЖКА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, СЪЗДАДЕНА ПО ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО, ИЗДАДЕ В ГЕРМАНИЯ ГОРНООРЯХОВЧАНКАТА ПЕТЯ ПЕТРОВА. Историята се нарича „Детектив в сладкарницата“ и освен че е дебют за Петя като писател, тя е и първата българска книга, която излиза в Северна Германия. Книгата на Петя вече е имала своите няколко премиери в Аахен и в други градове в Германия. Отзивите навсякъде са повече от добри. Децата харесват историята и се превръщат в детективи, за да я разгадаят.

Петя Петрова е възпитаник на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, работила е като учител по рисуване в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец, после в още три гимназии в Горна Оряховица. Но всички тези ангажименти все били временни и несигурни за нея, затова преди две десетилетия тя предизвикала себе си и заминала за Германия.

Там сменяла работа след работа, дори преподавала италиански, после преподавала и рисуване в синагогата в Аахен. Сега работи в социалната сфера. И рисува и снима. Рисува красиви българки, облечени в народни носии, и казва, че това никога не й омръзва, защото за нея по-красива жена от българката няма. А когато не рисува, снима живота по улиците на Аахен. „Фотографията е голямата ми страст. Чета, снимам, после с часове обработвам кадрите, търся най-интересните съчетания на светлината и сянката, на цветовете. Да стана много добра в художествената фотография, е следващата ми мечта“, казва Петя и не крие, че в Германия тя е намерила личното си щастие и любовта в лицето на италианеца Еджидио Базони, но… сърцето й е все в България.

СЕМЕЙСТВО С ТРИ ДЕЦА И КУЧЕ СА В ОСНОВАТА НА СЮЖЕТА, КОЙТО Е СЪВСЕМ ИСТИНСКИ. Семейството е симпатично и весело, но в него неясно как изчезват сладкишите на мама Краси. „Мама Краси е Красимира Енева, наша сънародничка, която живее в Германия. Запознахме се във Фейсбук, разбира се, в група, обединила хора с интерес към изкуство и творчески занаяти. Разглеждах снимките на хлапетата на Петя и се опитвах да разбера що за характери са те, как се забавляват. И… част от техните черти после станаха част от образите на детските герои в „Детектив в сладкарницата“, разказва Петя, която вече близо 20 години живее в Аахен.

Петя е автор и на текста, и на илюстрациите в книгата, която е сбъднатата мечта на горнооряховчанката. „Мечтая да напиша детска книжка още откакто бях в детската градина. Не зная как, но още тогава си представях, че ще напиша историята и ще нарисувам илюстрациите. И сега дойде времето за всичко това“, казва Петя и признава, че докато пишела, все едно била отново дете. Представяла си Пипи Дългото чорапче и г-н Нилсън, както и рисунките на Либико Марайа в „Дивите лебеди“ – все много любими герои и книжки за нея самата.

„Представях си и още една картина – деца и родители, които заедно се забавляват. Виждах в съзнанието си мама и тате, които гушкат децата си, докато четат историята. А хлапетата слушат, хапват топли и ароматни курабийки и се опитват да разгадаят къде са отишли сладкишите на мама Краси“, усмихва се Петя.

Мария Цветкова, Даниела Мушатова от Горна Оряховица, д-р Стаматов и д-р Пирева, която е от Велико Търново, Татяна Донкова, С. М., Петя и Константин Стаматови, семейство Мирела и Слави Чафадарови… са част от хората, които са помогнали на Петя да издаде книгата. С нея са работили и графичният дизайнер Росица Ахмаков, редакторът Кремена Георгиева и координаторът на цялата тази мечта Надя Ралева. Петя, Росица, Кремена и Надя се посветили на книгата, която за тях се превърнала в кауза, и каузата била да провокират българчетата в Германия да четат на родния си език, да не го забравят и да се гордеят с неговото богатство. Сега четирите дами от Аахен са и единствените разпространители на книжката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *