Песента „Роден град“ на група „Сияние” – официално химн на Полски Тръмбеш

Песента „Роден град” на вокална група „Сияние” стана официално химн на Полски Тръмбеш. На последната сесия в края на май ръководителят на групата Петър Петров получи документ и плакет, които му бяха връчени от председателката на Общинския съвет Маринета Кузманова. Песента „Роден град” е на местната вокална група „Сияние”, която съществува и печели куп награди повече от 12 години.

Автор на музиката и аранжимента е Петър Петров, ръководител на групата. Песента бе създадена през 2014 г. по повод конкурс на Община Полски Тръмбеш във връзка с честването на 50-годишнината на града, в който спечели първо място. Текстът е дело на колективен труд на самите изпълнители.

Интересна е и историята на химна. Петър Петров, известен повече като Пешо Съветския, изтананикал част от куплета и го нотирал, за да не го забрави. „Текстът събра най-доброто като идеи от всички нас, градихме го по музиката… и като цяло се получи прекрасна творба, от която абсолютно всеки път настръхвам, щом я пеем, а всяка дума и строфа докосват сърцето ми. Винаги!”, споделя Ирена Петрова, певица от групата и съпруга на Петър Петров. Другите певици, които са редом със своя ръководител, който също пее, са Тотка Янева, Виолета Маринова, Стефка Евтимова и Антония Николова. Лайтмотив в парчето е „Аз винаги при теб ще се завръщам, мой роден град. Ти пак живееш винаги в сърцето, в късче хляб и в глътка изворна вода…”.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.