365 четения

Млади родители дариха кислородни палатки на търновската неонатология

По време на извънредното положение в бебешката реанимация са обгрижвали близо 200 пеленачета

 

ГОЛЯМ ЖЕСТ НАПРАВИХА РОДИТЕЛИ НА ТРИМЕСЕЧНО БЕБЕ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Те дариха на реанимацията за новородени две кислородни палатки, които ще се използват за стабилизиране на дишането на пеленачета, дошли на бял свят след тежки и проблемни раждания. Благородният акт на семейството идва като знак на признателност към екипа на медицинската структура, който се погрижил и за бебето на младите родители. Те пожелали да направят дарение, което да улесни работата на специалистите в отделението.

„Това, което видяхме от целия колектив на неонатологията, беше отношението към децата, любовта, с която ги вземат, и как ги гледат като техни деца. Просто си личеше, че всички работят от сърце тази професия. Решихме да им благодарим по този начин, защото знаем, че най-много ще се радват да се направи нещо за бебетата, защото те всеки ден дават сърцето си за тях“, споделя семейството, което поиска да запази анонимност.

 

Майката и бебето прекарали седмица под грижите на екипа на родилното отделение и неонатологията след раждането.

„Ползвахме и семейната стая, за която изказваме своите адмирации, че е направена. Тя помага на родителите, защото там се чувстваш много по-спокоен. Това е първото ни дете. Ние не знаехме за какво става въпрос, но винаги с усмивка ни вземаха и връщаха детето, постоянно бяхме информирани. Лекарите трябва да се подкрепят, защото много техни усилия остават в сянка“, допълва още млада майка.

„ИЗКАЗВАМЕ ОГРОМНАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ ДАРИТЕЛИ, КОИТО ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН НИ ПОДКРЕПЯТ. Благодарим и на това младо семейство, чийто жест е повече от ценен за нас“, подчертава д-р Кина Николова, началник на звеното по неонатология.

В момента в интензивния сектор на бебешката реанимация са настанени 10 деца, от които три са двойките близнаци.

През месец март в отделението е имало 94 новородени, от които 7 недоносени, една двойка близнаци, които проплакали преждевременно – в 28-ата гестационна седмица. В интензивния сектор пък са лекувани 16 новородени.

През април екипът се грижил за 76 новородени, осем недоносени, две двойки близнаци, като от тях 18 деца са били настанени в интензивния сектор.

През май броят на новородените е 70, а шест от тях недоносени, 13 бебета са били в интензивния сектор и една двойка близнаци.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *