3551 четения

Новата част на великотърновската болница може да приеме първите си пациенти през март 2021 г.

Проектът с 30-годишна давност вече е факт, с него ще се пестят по 400 хил. лв. годишно

НА ФИНАЛНАТА ПРАВА Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВИЯ ЕТАП НА НОВИЯ БОЛНИЧЕН КОРПУС НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Вече са вдигнати седемте етажа на сградата, която ще обедини двете бази на най-голямото лечебно заведение в областта. Прогнозата на ръководството на стационара е, че при осигуряване на достатъчно средства за втория етап на реализиране на проекта крилото към Нова болница ще може да посрещне първите си пациенти през март 2021 година. Финансиране ще се търси чрез продажбата на няколко имота, собственост на МОБАЛ.

В момента се извършват довършителни работи, изграждат се ВиК и електрическа инсталация. Предстои монтирането на PVC дограма на последния етаж. Поставени са резервоар и помпи, които ще обезпечат подаването на вода в случай на авария.

Зданието ще има топла връзка към База I и два входа, за да не се смесват потоците от пациенти. Единият от тях ще се ползва за постъпващите в инфекциозно отделение, а другият – за всички останали.

 

В КОРПУСА ЩЕ БЪДАТ ПРЕМЕСТЕНИ ОТДЕЛЕНИЯТА, КОИТО В МОМЕНТА СЕ ПОМЕЩАВАТ В СТАРАТА БОЛНИЦА

 

На първия етаж ще бъдат разположени сервизните помещения, а над тях, на второ ниво, ще бъде инфекциозното отделение. Третият етаж е предвиден за неврологично отделение, а четвъртият за ортопедията. На петия и шестия ще работи акушеро-гинекологичното звено, а на последния ще бъдат разположени операционните зали.

Единствено физиотерапията няма да се пренесе в новата сграда, а ще заеме мястото на сегашния родилен сектор.

Идеята за сливане на отделенията датира от 30 години. Обединението на структурите ще спести на лечебницата разходи в размер на над 400 000 лв., които ежегодно отиват за транспорт между двете бази, отопление и други комунални услуги. С икономиите пък ще се повиши качеството на предлаганата медицинска грижа, тъй като парите ще бъдат инвестирани в нова апаратура и квалифициране на лекарите, които по-често ще бъдат изпращани на обучения и стажове в страната и чужбина.

Развитието на болницата е изключително важно предвид факта, че в нея се лекуват жителите на десетте общини на областта. Осъществяването на проекта за нов болничен корпус ще превърне МОБАЛ в едно от най-съвременните лечебни заведения в Централна Северна България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Новата част на великотърновската болница може да приеме първите си пациенти през март 2021 г.

  • 03.06.2020 в 21:07
    Permalink

    Да видим след няколко години кой ще работи там! Пенсионирани пенсионери!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!