2237 четения

Бойко Борисов: „Строителството на АМ „Хемус“ до Велико Търново е приоритет”

„ИСТОРИЯТА НИ ПОКАЗВА, ЧЕ В УСЛОВИЯТА НА МИР ИМА ПРОСПЕРИТЕТ. ДНЕС ПРАВИМ ЗАЕДНО ГАЗОПРОВОДИ, МАГИСТРАЛИ, ЖП ЛИНИИ, ИНВЕСТИЦИИ. И българите, и сърбите от векове почитаме св. Сава. С развитието на инфраструктурата ще се даде тласък и на поклонническия туризъм“, заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на късния си обяд с президента на Сърбия Александър Вучич и кмета на болярския град Даниел Панов. Премиерът още веднъж потвърдил приоритета на строителството на АМ „Хемус“ до Велико Търново.

Както „Борба“ вече съобщи, Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици“ по изрично настояване на госта, като двамата долетяха с хеликоптер от София до Горна Оряховица в понеделник следобед.

Старопрестолният град бе кулминацията на първата държавническа визита в България след извънредното положение и след отварянето на границата между двете държави.

В храма, който е сред най-големите български светини, Александър Вучич, Бойко Борисов и Даниел Панов положиха цветя на саркофага на цар Калоян, както и на гроба на св. Сава Сръбски. Кметът Панов и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов разказаха за историята на църквата „Свети Четиридесет мъченици“, изграждането й от цар Иван Асен II и утвърждаването й като едно от най-сакралните места за православните християни.

„ЩЕ ПРИЗОВА СЪРБИТЕ ДА ДОЙДАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДА СЕ ПОКЛОНЯТ НА СВЕТИ САВА, КОЙТО ЗА НАС Е МОЖЕ БИ НАЙ-ВАЖНАТА ЛИЧНОСТ В ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ и аз съм благодарен на премиера Борисов за възможността да посетя това свято място. Много е хубаво да видя, че нашите български братя са успели да съхранят през годините спомена за свети Сава. Това за нас е доказателство не само за приятелска и братска любов, но и за добрите отношения между България и Сърбия”, посочи президентът Александър Вучич.

По време на разговора и обяда в Грандхотел „Янтра“ бе изразена удовлетвореност от динамичните отношения между България и Сърбия, дори и в условията на епидемията от COVID-19. Сърбия е от държавите, за чиито граждани от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина при влизане в България.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *