Водещи новиниОбщество

Деян Колев и Анна Йончева със „Златна ябълка“ за принос към Националната мрежа за децата

„ЗЛАТНА ЯБЪЛКА“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНАТА МРЕЖА ЗА ДЕЦАТА ПОЛУЧИХА ДЕЯН КОЛЕВ, председател на великотърновската асоциация „Амалипе“, и Анна Йончева. Отличието, което Деян заслужи, е най-голямата награда в кампанията „Златна ябълка“ и се дава от Управителния съвет на Националната мрежа за децата.

„Приемам тази награда не като персонално моя, а като награда за дейността на „Амалипе“ и на хората, които стоят зад нас. Приемам я като награда за екипа на организацията, който дори в тези карантинни времена наброява близо 50 човека. И всички те работят за каузата без страх от болест или каквото и да е“, каза Деян Колев, който призна, че е много изненадан от отличието, което остава в тайна до самата церемония.

Тази година в категорията „Герой на децата“ бяха номинирани и образователните медиатори на „Амалипе“. „Образователните медиатори и младежките координатори, които работят с нас, са 30 и те още от първия ден на извънредното положение обикаляха от къща на къща с риск за своето здраве, за да направят възможно дистанционното обучение и да помагат и на децата, и на родителите“, допълни още Деян Колев.

АННА ЙОНЧЕВА ПЪК БЕ ОТЛИЧЕНА ЗАРАДИ ИНИЦИАТИВАТА СИ „РАЗЛИЧНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ“, ЧРЕЗ КОЯТО БЯХА СЪБРАНИ СРЕДСТВА ЗА КУПУВАНЕ И МОНТИРАНЕ В ПАРКОВЕ НА СПЕЦИАЛНИ ЛЮЛКИ ВЕЗНИ, пригодени за малчугани в инвалидни колички. Благодетелката не е родител на деца със специални потребности, но не остава безразлична към всекидневните проблеми и трудности, с които се сблъскват те.

Йончева била свидетел как преди време едно момче опитало да накара дъщеря й да не играе с момиче в инвалидна количка. Тогава решила, че може да снима „различните“ малчугани и да ги показва на околните, за да свикнат останалите с тяхното присъствие и да се научат да не ги игнорират. След време обаче й хрумнало да направи всичко по силите си за закупуване на съоръжения, подходящи и за забавление на деца с увреждания. Идеята й бе приета особено радушно и бързо се появили благодетели, които подкрепиха финансово каузата.

ГОДИНА ПО-КЪСНО ИНИЦИАТИВАТА Й БЕ ПОДКРЕПЕНА ОТ РЕДИЦА ФОТОГРАФИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА, КОИТО СЪЩО КАТО НЕЯ ЗАПОЧНАХА ДА СНИМАТ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ и да представят историите им във Фейсбук страницата на акцията.

„Тази награда е за обществото. Аз и съмишлениците ми само стартирахме каузата, а хората я продължиха. Родителите сме пример за децата си, който те да следват и да бъдат добри. Надявам се, че всички ще успеем да възпитаме правилно наследниците си“, заяви Анна, след като бе обявена за победител в категорията.

Допълва, че при стартирането на инициативата миналата година мечтаела да събере средства поне за една люлка везна, а към днешна дата купените и монтирани съоръжения са шест.

В церемонията „Златна ябълка“ бе номинирана също ПГ по моден дизайн в старата столица в категория „Училище“ заради усилията на ръководството за приобщаване на всяко дете, без значение от етноса му, и бяха ушити стотици предпазни маски, които бяха дарени на хора в нужда. Сред претендентите в категория „Репортер“ пък бе включен журналистът и кореспондент на Нова телевизия за Велико Търново Мартин Георгиев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Деян Колев и Анна Йончева със „Златна ябълка“ за принос към Националната мрежа за децата

  • Гордеем се с Вас. Това, което правите, ще промени сърцата на много бъдещи родители и цялото общество. Пожелавам, да успеете да убедите, всяко едно дете във важността на учението. И още много други успехи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *