Куполът на църквата „Св. Никола” в Горна Оряховица вече е от злато

70 000 лв. вложиха трима горнооряховски бизнесмени в позлатяването на купола и ремонт на храма

 

ТРИМА БИЗНЕСМЕНИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОСИГУРИХА СРЕДСТВА ЗА ПОЗЛАТЯВАНЕТО НА КУПОЛА НА ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛА“ В ГРАДА. Николай Рашков, Евгени Иванов и Петър Минов се обединили около каузата и до момента са вложили в нея около 70 000 лв.

„Изцяло ръчно върви работата по позлатяването на купола, затова и отнема малко повече време, отколкото на всички би ни се искало. Използваме специална ламарина с позлата, която е внос от Украйна. Правена е по военна технология с 50 години гаранция за позлатата. Ще отнеме още месец, но съм убеден, че ще стане красива църква“, коментира Николай Рашков и признава, че този храм има много сантиментална стойност за жителите на Горна Оряховица.

Тя е втората църква в града, в нея е дадено последно причастие на Георги Измирлиев от поп Йонко. Там през 1870 г. Горна Оряховица е обявена за град. Църквата е строена през 1530 г. и два пъти след това е разрушавана – веднъж от кърджалиите и втори път от земетресението през 1913 г. Но винаги е възстановявана с усилието на местните жители. Храмът е изографисан от прочутия живописец Захарий Зограф. В тази църква са проведени първата служба на църковно-славянски език и първото честване на празника на Кирил и Методий през 1861 г. в града.

Миналата година пак – благодарение на обществеността в Горна Оряховица и предстоятеля на храма отец Созонт – бяха събрани 35 000 лв. на благотворителен коктейл. „С тези средства подменихме изцяло покривната конструкция. След това сложихме нова дограма за около 10 000 лв., за която средствата дойдоха от Търновската митрополия. Църквата има още един купол – на камбанарията, която е построена от уста Колю Фичето, и за да работим върху нея, ни трябва разрешение от Националния институт за паметници на културата“, разказва още Николай Рашков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.