253 четения

Ловци от Килифарево направиха километрова просека и чистиха сметища край Ялово

ЛОВДЖИИ ОТ ДРУЖИНКАТА В КИЛИФАРЕВО ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ И РАЗЧИСТИХА КИЛОМЕТРОВ ГОРСКИ ПЪТ. Стрелците се погрижиха за участък в района между градчето и село Ялово. Те отстраниха и изрязаха трънлива растителност и ликвидираха последствията от човешка небрежност, в резултат на която се били образували сметища сред природата. Това не е първата акция по оформяне на просеки и оборка, сподели Марин Правов, който от една година е член на ловната дружина.

„В неделя се организирахме и бяхме три групи. Първата се зае с разчистване на горския път, втората пък се отправи към района на чешмата край Ялово, където с механизирана техника ремонтира участъка. Пътят бе станал на коловози. Наш колега докара багера си и свърши необходимото. Третата група окоси 2 дка бурени, поникнали в любимото място за пикник до реката в Килифарево“, разказа той.

По думите му тези дейности са част от заложените в годишния план на дружината. Включили се 25 ловджии, а това е първото им масово събитие след карантината заради коронавируса у нас.

Правов сподели, че предстои захранване на хранилките в ловищата.

„Когато оберат полските култури, горските животни изпитват недостиг на храната, затова ние помагаме, с каквото можем. В момента е разрешен само ловът на хищници. Става дума за индивидуален отстрел. Правим необходимото, за да защитим бебетата – прасета, елени и т.н., от чакалите и лисиците, за които те са лесна мишена в момента“, подчерта Правов.

В килифаревската ловна група членуват 50 стрелци, като в последните години се наблюдава включването на много млади момчета. Налице е и приемственост, тъй като много от новите стрелци наследяват любовта към лова от бащите и дядовците си, които имат дългогодишен стаж в дружината.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!