Нашествие на кърлежи – петима с лаймска болест само за седмица

Признаците се появяват седмица след ухапването от заразяването и понякога не се хващат с тестове

 

КЪРЛЕЖИ НАЛАЗИХА СТАРАТА СТОЛИЦА – ПЕТИМА СА С ЛАЙМСКА БОЛЕСТ САМО ЗА СЕДМИЦА, КАТО ЗА ЦЯЛАТА МИНАЛА ГОДИНА СЛУЧАИТЕ СА БИЛИ ОБЩО СЕДЕМ.

Това сочат данните за заболеваемостта за периода 25 – 31 май на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заразените са всъщност и първите случаи на инфекциозното заболяване, причинено от ухапване от кърлежи за 2020 година.

Четирима от тях са от община Велико Търново, а един от община Стражица.

Както „Борба“ писа, още в първото десетдневие на май в Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ започнаха да пристигат хора заради ухапване от кръвосмучещите. Към началото на юни потокът от пациенти по този повод продължава да е все така голям.

Доказването на болестта става чрез лабораторни тестове и ако пробите са взети в началото на инфектирането, резултатите може да са фалшиво отрицателни. Възможно е да са и погрешно положителни, ако лицето страда от други заболявания. По тази причина и диагностицирането все още е предизвикателство за медицината.

Признаците обикновено са „тихи“ и се проявяват седмица след заразяването. Много типично е петното на мястото на ухапване от кърлежа. ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ СИМПТОМИ СА ПОВИШЕНА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА, НЕРАЗПОЛОЖЕНОСТ, ОТПАДНАЛОСТ И ПОЯВА НА ЧЕРВЕНО ПЕТНО върху засегнатото място. С времето обагрянето се увеличава, а центърът му избледнява.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев лаймската болест е лечима и обикновено след седмица антибиотична терапия настъпва оздравяването. Но тъй като често инфекцията не се разпознава и част от хората подценяват ухапването от кърлеж, негативни последици може да има дори след 10 – 15 години.

Макар периодът да е доста дълъг, тогава стартира вторият етап на болестта, при който вече се изразяват неврологични усложнения и няма лечение.

Здравните специалисти препоръчват да се избягва навлизането в неокосени тревни площи, а когато се налага това, хората да използват дълги панталони или репеленти. Ако бъде установено ухапване, паразитът следва да се отстрани до 48 часа от кожата. Медиците напомнят, че състоянието е сериозно, но не се води спешно, и препоръчват пациентите да се обръщат за помощ към личните си лекари.

През 2019 година от лаймска болест в областта са заболели седем души, което, сравнено с факта, че сега само за седмица са петима, дава основание за сериозна тревога.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *