Нов смъртен случай на лекар у нас

9 са новите случаи на заразен с коронавирус медицински персонал

През изминалото денонощие са установени нови 22 случая на заразени с COVID-19, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

 

Сред тях са и две деца – те са под 2-годишна възраст в София и не се нуждаят от болнично лечение. Общо потвърдените случаи у нас са 2560.

 

Направени са 1347 проби. Засегнатите области са 6. В София всички нови случаи са амбулаторни, в Сливен има 9 новорегистрирани, в Ямбол – 4, във Видин, в Пазарджик и в Перник – по един.

 

Има 9 нови случая на заразен медицински персонал. 

7 от медицинските лица работят в едно и също отделение на болница в Сливен, което не приема пациенти с COVID-19. В Сливен е затворено въпросното отделение. Там ще се проучи разширен кръг от контактни лица, а също ще бъдат установени и всички пациенти, преминали в отделението в рамките на предходния месец.

 

„Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки“, отбеляза доц. Димов.

Секретарят на оперативния щаб посочи, че физическата дистанция, предпазните средства и дезинфекцията продължават да бъдат единствените надеждни мерки срещу заболеваемостта.

 

За изминалото денонощие има 83 нови излекувани. Общо 1206 са успешно излекуваните пациенти.

През последното денонощие са починали двама души, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Един мъж на 77 години, лекар от Видин, с придружаващи заболявания, който беше приведен в столичната болница „Св. Анна“. Както и жена на 67 години в Пловдив, която е приведена от Пазарджик.

Общо починалите са 146 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.