Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Някои малцинства са изложени на по-висок риск от Ковид-19

Британско изследване установи, че някои малцинства са изложени на по-висок риск от Ковид-19

Сред жертвите на Ковид-19 във Великобритания хората от етнически малцинства са повече в сравнение с белите им сънародници, установи проучване на британските здравни власти, цитирано от Асошиейтед прес.
Проучването Общественото здраве в Англия е установило, че хората от Бангладеш са изложени на два пъти по-висок риск от смърт от Ковид-19 в сравнение с белите британци.
Установено било също, че „според въздействието на пола, възрастта, лишения и региони…хората от китайски, индийски, пакистански, друг азиатски, карибски и друг чернокож етнос са изложени на между десет и петдесет пъти по-висок риск от смърт в сравнение с белите британци“.
Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че без съмнение „да си чернокож или от етническо малцинство е сериозен рисков фактор“. „Хората разбираемо се гневят на несправедливостите. Тази пандемия разкри огромните различия и неравноправие в здравето на нацията“, заяви той пред депутатите.
Изследването не е отчело фактори като затлъстяване и други състояния, които увеличават риска от смърт при Ковид-19, нито пък трудовата заетост на жертвите на болестта.
В анализа на данните обаче е станало ясно, че за работещите мъже е два пъти по-вероятно да починат от болестта в сравнение с работещите жени.
„Предстои много работа, за да се разбере кои са движещите сили на това неравенство, отношенията между рисковите фактори и какво можем да направим, за да преодолеем неравенствата“, каза Ханкок.
„Животът на чернокожите хора е важен, както и животът на хората от най-бедните райони на страната ни…и трябва да вземем мерки, за да повишим нивото на здравето на всички страната“, добави той.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *