Отбори от шест държави се включват във финала на Световния онлайн детски отборен турнир по шах

 

Отборите на Турция, Йордания, Сирия, Сърбия, Румъния и България ще вземат участие във финалния мач на победителите от Световния онлайн турнир по случай Деня на детето. Организатор и инициатор на целия шампионат е ШК „Асеневци”, който след поредица от 15 мача срещи с отбори от цял свят реши да направи празничен турнир по случай Деня на детето, в който да събере всички приятелски чуждестранни клубове и съвместно да изиграят отборна битка.

19 отбора от 14 различни страни участваха с най-добрите си деца в международен онлайн турнир, организиран от ШК “Асеневци“. Шампионатът с 253 участници се проведе на 1 юни от 18 часа в международния сайт Lichess.org. Играха се два паралелни турнира с по 10 отбора, като децата играеха само срещу участници от други държави. Контролата за игра беше 6 минути + 6 секунди на ход, a продължителността на надпреварата бе 120 минути. По време на състезанието имаше живо излъчване с коментар и анализ от международната майсторка за жени и ръководител на ШК „Асеневци” Цвета Галунова, която следеше и коментираше партиите на децата в реално време на английски и на български език.

Победител в първия турнир станаха съседите ни от OSNOVAC Nis (Сърбия), а във втория турнир триумфира KARE SATRANÇ KULÜBÜ (Турция). Отборът на ШК „Асеневци” зае 6-а позиция. Турнирът бе без такса за участие, а основната цел бе децата да се забавляват, играейки на любимата игра срещу свои връстници от далечни страни и култури.

Както повелява регламентът, първите четири отбора от всеки турнир плюс двата отбора на домакините (ШК „Асеневци” и Jordania-Sweedish Academy) ще се включат във финалния турнир от големия онлайн шампионат, който ще се проведе на 6 юни от 18 часа в lichess.org. В престижното състезание ще се включат деца от два български отбора, два отбора от Турция, два от Румъния, ще има представители на Сърбия, Йордания, Швеция и Сирия. ШК „Асеневци” ще излъчва анализ и коментар на живо, а всеки, който иска да следи турнира, може да го направи чрез официалните линкове, които се намират на страницата на шахматен клуб „Асеневци” във Фейсбук или на www.asenevtsi.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *