207 четения

Поклонихме се пред големия поет и революционер Христо Ботев

ПРОЛИВЕН ДЪЖД СЪПЪТСТВА РИТУАЛА, С КОЙТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕШЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ И РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, беше пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.

Ритуалът започна с приемане на строя на Почетния караул. След воя на сирените в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на българските герои отец Славчо отслужи заупокойна молитва.

Михаела Стоянова и Иван Брайнов от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” представиха литературната композиция „Спасена памет“, след която официалните гости на поклонението поднесоха венци и цветя пред паметника на Ботев.

Паметникът на бележития българин бе открит навръх 2 юни миналата година. Монументът се намира в градинката до сградата на Централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.

В ЦЕРЕМОНИЯТА ТАЗИ ГОДИНА УЧАСТВА И ДЕВЕТИ ЕТЪРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД, съставен от 30 момичета и момчета, възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. За тях това е първата официална изява, след като повече от четири месеца са се подготвяли за представянето си.

Девети Етърски ученически гвардейски отряд вече е част и от Националното сдружение „Младежки гвардейски отряди”. Костюмите на младите гвардейци са ушити със средства от бюджета на гимназията. Народният представител от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов, който е и историк, и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е осигурил сабите за двамата командири. Перата за калпаците са от центъра за диви животни в Стара Загора, с който гимназията има дългогодишни партньорски отношения.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!