Великотърновският театър открива летния си сезон с концерт в лапидариума

С КОНЦЕРТ В ЛАПИДАРИУМА НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ОТКРИЕ ЛЕТНИЯ СИ СЕЗОН Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов”. След тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната публиката отново ще може да се наслади на изпълненията на артистите и музикантите от храма на Мелпомена в старата столица. Спектакълът се осъществява с любезното съдействие на Общината и Регионалния исторически музей.

Галаконцертът е наречен „Празнични гласове“ и ще се проведе на 4 юни от 20:30 часа сред естествения декор на статуи и колони от римската епоха. В него участват солистите Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев заедно с оркестъра на театъра. Гост-диригент на музикалния спектакъл е Георги Патриков. Програмата включва оперни и оперетни арии и дуети от произведения на Моцарт, Доницети, Пучини, Брамс, Гуно, Лео Делиб, Верди, Маскани, Уебър, както и популярни италиански канцонети.

Диригентът Георги Патриков започва музикалното си обучение едва шестгодишен. През 2004 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. През 2003 г. посещава майсторски клас при проф. Йорма Панула в Берлин. През годините участва в международни конкурси в Русия, Италия, Испания, Украйна. През 2006 г. печели трета награда на конкурса „Генадий Рождественски” – София. От 2017 г. ръководи клас по оперно-симфонично дирижиране към академията. Дирижира рядко поставяни творби от български и чужди автори на фестивали като „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Гост-диригент на симфоничните оркестри на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Пловдивската филхармония, Плевенската филхармония, Симфониета – Видин, Варненско оперно-филхармонично дружество и др.

Той е познат на търновската публика от коледните концерти на МДТ и музикалния спектакъл „Моцарт за Моцарт”, посветен на 260-годишнината от рождението на гениалния композитор.

Спектаклите в лапидариума продължават на 11 юни от 20:30 часа с постановката „Духът на поета” от Стефан Цанев. На 16 юни от 20:30 часа е концертът на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Тогава ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. в изпълнение на мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната открита сцена в лапидариума завършват на 18 юни от 20:30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на лапидариума от 19:30 ч.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *