Държавата дава до 80 000 лв. на работодатели за наемане на хора с увреждания и финансира собствен бизнес на инвалиди

АГЕНЦИЯТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ФИНАНСИРА ПРОЕКТИ НА РАБОТОДАТЕЛИ, СВЪРЗАНИ С НАЗНАЧАВАНЕТО НА РАБОТА НА ИНВАЛИДИ. Целта е да се повиши заетостта на целевата група, а кандидатстването по програмата започва от 1 юни.

80 000 лв. е предвидената максимална субсидия, като средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

На 15 юни пък Агенцията за хора с увреждания ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Подпомагането ще е до 20 000 лв., а със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и други.

Кандидатстването може да стане и по електронен път, през сайта на ведомството. Крайният срок е 6 юли.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *