250 четения

„Фабер“ направи книга по поръчка на Лувъра

Нейко Генчев издаде откритията на българо-френската експедиция в Аполония Понтийска

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО ИЗДАТЕЛСТВО „ФАБЕР“ ПУСНА ЛУКСОЗНО ИЗДАНИЕ ЗА ОТКРИТИЯТА НА БЪЛГАРО-ФРЕНСКАТА АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПЕДИЦИЯ, КОЯТО РАБОТИ В СОЗОПОЛ. Книгата излиза по поръчка на Лувъра на френски и български език и съдържа цялата история на проучванията в античния град Аполония Понтийска. Разкопките датират от началото на миналия век. През 2001 г. са възстановени и оттогава без прекъсване на обекта работят български и френски специалисти, ръководени от Александър Баралис, координатор от страна на Лувъра и Кръстина Панайотова от Националния археологически институт с музей към БАН.
„Аполония Понтийска“ е и заглавието на изданието, в което са събрани всички находки началото на разкопките в Античния град в Созопол до днес. Находките са притежание на Лувъра и Френската академия по епиграфия и изящна словесност в Париж, на Националния археологически институт с музей на БАН и Националния исторически музей в София, както и на Общинския културен институт „Музеен център“ в Созопол и Регионалния исторически музей в Бургас. Всички тези артефакти са показвани в София в изложбата „Аполония Понтийска. По стъпките на археологията“, но книгата е много повече от каталог на една експозиция, в нея са включени научни статии на всички участници в експедицията, разказва собственикът на „Фабер“ Нейко Генчев, който е работил върху графичното оформление и макета на книгата. Българската версия на книгата ще бъде пусната на книжния пазар у нас, на френски тя ще се разпространява във всички книжарници на Лувъра. Прочутият музей в Париж избира издателство „Фабер“ не само заради качеството, което предлага, а и защото е най-големият и сериозен издател на музейна литература в България, а самият Нейко Генчев е председател на Института за приложна музеология.
Френският консул Александър Дегран е в началото на българо-френската археологическа експедиция, която прави разкопки в Аполония Понтийска. Той бил любител археолог и през 1904 г. започва двумесечни проучвания на остров Св. Кирик, където търсил светилището на Аполон Лечител. Разкопава и някои от многобройните могили около древната Аполония, днешния Созопол. „След края на проучванията си Александър Дегран предоставил на Националния археологически институт в София и на Лувъра богат археологически инвентар и една от редките за времето контекстуализирани колекции от Черноморската зона. Така неговото начинание отбелязало началото на археологическата епопея в Созопол, която мнозина най-изтъкнати български изследователи – от Богдан Филов до Иван Венедиктов, и от Михаил Лазаров до Мария Цанева, продължили впоследствие. От 2001 г. насам френски и български изследователи отново работят заедно в Созопол, съживявайки пламъка на това научно сътрудничество, възникнало около историята и историческото наследство на един от най-прочутите антични градове на Черноморието“, е написал в увода на книгата президент-директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.
За да отпразнуват тази споделена история, Министерството на културата на България и музеят „Лувър“ събират за първи път произведения от Аполония, открити при археологически разкопки.
600 ИЗОБРАЖЕНИЯ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ СА СЪБРАНИ В ЛУКСОЗНОТО ИЗДАНИЕ И ТАКА СА ПРЕДСТАВЕНИ ВСИЧКИ АСПЕКТИ НА ЖИВОТА В АНТИЧНИЯ ГРАД. Има статии за храмовете и олтарите, за светилищата на града, градоустройството, културния живот, за надгробните могили – белег за принадлежност към аристокрацията, за некрополите, за магическите практики в аполонийските некрополи. Има и специални статии за света на жените, за света на войната, който е част от мъжката вселена и на живота на децата. Те показват всички открити изображения на жени и деца, тоалетни принадлежности, домакински съдове, които дават информация за това каква е била кухнята в Аполония, сцени, които описват сватбата някога, вещи от домашната вселена, накити, играчки, въоръжение.
37 са авторите, писали текстове за книгата. Сред тях са двамата съръководители на френско-българската експедиция Александър Баралис и Кръстина Панайотова, директорът на Общинския културен институт в Созопол Димитър Недев, министърът на културата Боил Банов и Жан-Люк Мартинез, президент-директор на музея „Лувър“.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!