Водещи новиниГорна ОряховицаЗдравеОбщини

Горнооряховската болница се сдоби с модерен японски ехограф

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ПЪРВО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ВЕЧЕ БОРАВЯТ С НОВ МОДЕРЕН ЕХОГРАФ. Уредът е пристигнал в звеното преди две седмици и е производство на японската фирма Hitachi, модел Arietta V 70. Закупен е на разсрочено плащане за нуждите на отделението и на ендоскопския кабинет със средства на болницата.

Чрез новия апарат може да се осъществява навременна превенция на злокачествени заболявания на черния дроб, бъбреците, панкреаса и дебелото черво, като изследването щади пациента“, съобщи началникът на структурата д-р Илко Костурков.

Той уточни, че уредът поддържа висока резолюция на скенера и разполага с опция за провеждане на неинвазивен метод за оценка на фиброзата при паренхимните заболявания на черния дроб.

„Подходящ е за разграничаване на здрав черен дроб от такъв с начална фаза на фиброза или достигнал до стадий на чернодробна цироза без необходимост от извършване на чернодробна биопсия“, подчерта лекарят.

АПАРАТЪТ ИМА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОНТРАСТ УСИЛЕНА ЕХОГРАФИЯ – чрез специално контрастно вещество се позволява да се открият и установят видът на формации в черния дроб, панкреаса, бъбреците, дебелото черво и да се определи дали са злокачествени, доброкачествени или метастатични, без прийомът да носи странични ефекти.

Младият гастроентеролог призова хората над 40 години да не пропускат да си правят профилактични прегледи поне веднъж на три години. Категоричен е, че всяко заболяване, диагностицирано в ранен стадий, е лечимо.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *