34765 четения

Извадиха точното трасе на АМ „Хемус“ през Великотърновска област, 271 млн. ще струват 32,6 км

Аутобанът минава на 42 метра от Паскалевец и на 80 метра от Дъскот, дават месец време за възражения

 

ДЪРЖАВАТА ПОКАЗА В ПЪЛНИ ДЕТАЙЛИ ТОЧНО ОТКЪДЕ ЩЕ МИНАВА ТРАСЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС” ПРЕЗ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И ДАДЕ МЕСЕЦ ВРЕМЕ за писмени възражения по него на заинтересованите лица. Паралелно с това е стартирала и процедура за изменение на подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП), и са определени параметрите на засегнатите и подлежащите на отчуждение имоти. Цялата информация е предадена на кметовете на четирите общини, през които ще минава „Хемус“ – Павликени, Велико Търново, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица. Пръв горнооряховският кмет инж. Добромир Добрев вече е издал заповед обявление на разработката и е информирал обществеността за това, установи „Борба“.

271 млн. лв. ще струва направата на аутобана само през нашия регион, който е отделен в т.нар. Лот 6. Той обхваща отсечка с дължина 32,6 км, показа наша справка, като цената за километър е малко над 8,3 млн. Съгласно Решение N 250 от 25.04.2013 г. на Министерския съвет автомагистрала „Хемус“ е обявена за обект с национално значение. Парцеларният план е дело на „Геобилд инженеринг“ – София, на база договор от началото на 2019 г. Де факто той обхваща цялата територия, през която минава „Хемус“ в нашия регион, и детайлно – мястото, на което магистралата се пресича със сегашния главен път 1-5 от Русе над Поликраище. Трасето на аутобана навлиза във Великотърновска област в района на павликенските села Дъскот, Паскалевец и Патреш, преминава към великотърновските Дичин, Никюп и Ресен, стига в покрайнините на селата Куцина, Стефан Стамболово и Полски Сеновец в община Полски Тръмбеш и излиза над Поликраище, където е планиран и големият пътен възел.

МИНИМАЛНОТО ИЗМЕРЕНО ОТСТОЯНИЕ ОТ ОБХВАТА НА ТРАСЕТО НА АМ „ХЕМУС“ В НАШАТА ОБЛАСТ Е В РАЙОНА НА ПАСКАЛЕВЕЦ. Магистралата буквално ще преминава край къщите и е отдалечена само на 42 м до строителните граници. Другата най-близка точка от едва 80 метра е в района на Дъскот. За да се изгради големият пътен възел в района на Поликраище, е предвидена промяна на предназначението на малко над 3 дка общински, държавни и частни земи. Строителството на магистралата започва през есента на 1974 г. Първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител Тодор Живков.

Магистралата е кръстена на древното име на Стара планина – Хемус (на латински Haemus), по протежението на която преминава. Очаква се тя да е готова от София до Варна през 2023 година. Дължината й е 430 км, като до момента са завършени и се използват 176 км от нея – от София до Ябланица и от Варна до Белокопитово, община Шумен.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен предвижда това трасе да се възлага за строителство на десет обособени отсечки (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 425 километра.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!