Община Свищов прави програма за подпомагане на местния бизнес

ОБЩИНА СВИЩОВ НЯМА НЕРАЗПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗАРАДИ КРИЗАТА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ПАНДЕМИЯТА ОТ KOVID-19. Събираемостта на местните данъци и такси на този етап има забавяне с 15% в сравнение със същия период на миналата година. „Събираемостта възлиза на 60%, но аз се надявам, че ще компенсираме това забавяне. За да не изпадаме във финансов колапс, имаме идея да оптимизираме разходите за сектора чистота, ако до края на юли събираемостта не достигне до 70%, без обаче тази оптимизация да удря чистотата в града“, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев.

И допълни, че администрацията е готова да помогне на коректните собственици на малък бизнес с облекчаване на наемите, дори с опрощаване на наемите в месеците, в които фирмите не са работили. „Имаме обаче условия. Помагаме само на коректните работодатели, тези, които не са освободили служителите си. Имаме ежеседмични отчети от Бюрото по труда, така че много лесно ще хванем несъответствие в подадените данни“, казва още г-н Генчев.

Около 400 000 лв. ще изгуби общинската хазна от неплатени наеми, но така ще бъдат подпомогнати всички отрасли в икономиката. Някои от мерките ще останат в сила дори до края на годината, за да може бизнесът да излезе по-бързо от кризата.

„Предстои извънредна сесия, на която ще представя доклад за всички изразходвани средства по време на извънредното положение, ще отчета и всички получени дарения. Тогава ще приемем и програма за подпомагане на местния бизнес“, казва Генчо Генчев и уточнява, че 27 фирми в общината са кандидатствали да получат помощ от 10 000 лв. и 23 от тях са одобрени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *