106 четения

417 кестена в Павликени обработени срещу листоминиращ молец – по-опасен е от този по чимширите

Експерти бият тревога и за дърветата в старата столица

 

417 КЕСТЕНА БЯХА ОБРАБОТЕНИ СРЕЩУ ЛИСТОМИНИРАЩ МОЛЕЦ В ПАВЛИКЕНИ. Извършено е пръскане на кестеновите дървета, намиращи се на площад „Свобода”, бул. „Руски” (пред магазин „Абсолют +”), ул. „Трети март”, ул. „Гоце Делчев”, ул. „Деветнадесети февруари”, ул. „Георги С. Раковски” и ул. „Климент Охридски”.

Третирането беше извършено от фирма „Килъри” – Велико Търново, с биоцидите „Димилин” и „Акаризин”.

Община Павликени има дългогодишна дейност за опазване на кестените на територията на града. В изминалите години с акции за спасяването им се ангажираха и учениците от ПГАТ „Цанко Церковски“, а в града бяха тествани и иновативни методи за справяне с насекомото, което унищожава този вид растителност в цяла Европа.

ЕКСПЕРТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО БИОЛОГИЧНА И РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НЕОТДАВНА НАПРАВИХА И СТРЯСКАЩ ЕКСПЕРИМЕНТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО заради нападение на дървесни молци, припомни нейният председател Роман Рачков. „Става дума за изключително опасен паразит, който унищожава кестеновите дървета, с които градът е пълен. Това е т. нар. кестенов молец, напомнящ този по чимширите. Знаете, че в региона почти няма останали чимшири заради нападения на молци, особено миналата година“, разказа той. Рачков и колегите му са поставили на три места в града специални феромонни уловки, за да видят как се развива популацията. Само за няколко часа в тях е имало по над 1000 молци. Според експертите проблемът изобщо не бива да бъде подценяван.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!