Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Децата играят малка роля в предаването на коронавируса

Децата под 12-годишна възраст играят малка роля в предаването на новия коронавирус, установи изследване на нидерландския Национален здравен институт, цитирано от Ройтерс.
Проучването, публикувано във водещо местно медицинско издание, проследява развитието на болестта в 54 семейства и включва общо 227 души.
Изследвания в други страни преди установиха, че децата по-рядко се заразяват с вируса, а веднъж инфектирани, по-рядко се разболяват сериозно.
„Да, децата се заразяват, но предаването на вируса става основно между възрастни индивиди на сходна възраст, както и от възрастни на деца“, гласи заключението от настоящото проучване.
„Предаването между деца, или от деца на възрастни, както е при грипа, изглежда се случва по-рядко“, допълват изследователите.
Възможен недостатък на настоящото проучване е, че изследваните семейства вероятно не са представителна извадка на по-широката нидерландска популация.
Участниците са избрани от семейства, идентифицирани от позитивни тестове между 23 март и 16 април – период, когато в Нидерландия са изследвани само сериозно болни хора, за които се предполага, че са с Ковид-19, и здравни работници.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *