1449 четения

Копринени шалове и вратовръзки рисува шивачка инженер, за да се откъсне от сивото ежедневие

Павлина Маринова не спира да фантазира върху платно, хартия, стъкло и восък

 

ПО ОБРАЗОВАНИЕ ТЯ Е ИНЖЕНЕР И Е ЗАВЪРШИЛА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”. В момента работи в цех за конфекция на плетени изделия в родния си град Полски Тръмбеш. Рисуването за 47-годишната Павлина Маринова е начин да избяга от битовизма. Хобито й помага да се откъсне от сивото ежедневие и да се съхрани като човек. Хората, които й вдъхват вяра и кураж, са съпругът и вече порасналите деца. Те са първите й критици и най-големите ценители на нещата, които прави. Голямата дъщеря е студентка трети курс медицина в Плевен. Малката е в 11 клас в тръмбешката гимназия. И двете могат да рисуват. Голямата като ученичка е печелила два пъти стипендия от фондация „1000 стипендии“ с рисуване и химия. Малката обича IT технологиите.

Павлина обича да рисува, откакто се помни, но всъщност е самоука. Не се е ориентирала към художествено образование, защото мисли, че академичното образование те вкарва в рамка. Като ученичка рисувала плакати и табла по различни поводи за училищни мероприятия или просто за декорация на класната стая. По-късно, за да се върне отново към хобито си, започнала да експериментира с коприна, стъкло, восък. При нея всичко е на принципа проба – грешка и винаги бутиково. Така радва жените и мъжете с аксесоарите, които никой друг няма. И се чувства полезна и щастлива.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ тя е направила серия от шалове с кралицата на цветята – розата, което впечатлило доста дами от региона, които я похвалили в социалните мрежи. След подсказка от фенове започнала да рисува и вратовръзки, защото не само жените трябва да имат привилегията да носят атрактивни аксесоари. Така направила серия ръчно рисувани вратовръзки от естествена коприна с йероглифите на успеха, щастието и здравето. Хората ги ползват като нестандартен начин да поднесат пожеланията си по специален повод.

Рисувайки своите фантазии, излиза от рамките на стандартното. Обича да експериментира с цветове и форми. Използва различни техники в зависимост от това какъв ефект иска да постигне при реализация на идеята си.

„За мен най-голямото предизвикателство беше рисуването върху коприна и текстил. Предпочитам коприната заради физико-механичните й качества. Добрата й еластичност, мекотата, а възможността й да абсорбира течности я прави удачна за носене през лятото, способността й да запазва температурата на тялото – удобна и за по-студено време. Коприната е много по-различна от хартията и платното. Грешките не могат да се трият. Затова и всяка рисунка е уникална. Неповторимо е усещането, когато видиш блясъка в очите на жена, която носи нещо, направено от мен, единствено и само за нея. Рисувам и върху платна с акрил и туш. Но енкаустиката ми е фаворит. Това е техника, при която не се използва четка – рисува се с ютия и цветен восък. Когато рисувам картини с тази техника, залагам на цветоусещането, защото според всички философии духът има своите емоционално цветови съответствия. Избирайки ги, те ни влияят по даден начин. Когато рисувам шалове и картини, в тях остава част от мен…”, разказва Павлина.

Питали са я защо толкова често рисува рози и дали се пресъздават трудно върху коприна. За нея розата е кралицата на цветята. Символиката й въплъщава всички качества, които притежава една жена – чар, умение да дарява щастие и любов. Ако нарисуваната роза грабне окото, значи е успяла да я пресъздаде в целия й блясък и красота. Друг елемент, който често рисува, са фън шуй йероглифите. Признава, че не е специалист по това, но харесва тази философия, защото е основана на хармонията и стремежа към балансиране на всичко в обкръжението. Калиграфиите са не само атрактивен декоративен елемент. Смята се, че тези символи са мощни талисмани и носят енергията на избрания знак. Рисувайки ги, влага положителна емоция, с която пожелава любов, щастие, здраве…

Павлина Маринова казва още, че обича всичко красиво. Навсякъде около нас има красота, стига да успеем да я видим. Вечно бързащи и изнервени, ние не я забелязваме. Именно това провокира самоуката художничка да твори красота върху шал от коприна, платно, хартия или стъкло.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *