Летният театър и пространството около паметника „Асеневци” стават сцени за културни събития през лятото

ЛЯТНО КИНО, ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКИ КУКЛЕНИ ТЕАТРИ, ПРОЕКТЪТ „АРТ ЛЯТО“, МИНДЯ РОК ФЕСТ И ДЖАЗ ФЕСТИВАЛЪТ са част от големите културни събития, които ще се проведат във Велико Търново въпреки дългата карантина заради коронавируса. Почти сигурно е, че международно участие няма да има в никой от тях, но затова пък почитателите на тези различни изкуства ще могат да се радват на присъствието на български артисти.

Ще се състоят и фестивалите в малките населени места и първият ще е „Шарено пиле Петровско“ в Церова кория. Балван ще направи Фестивала на баницата, в Килифарево ще има отново „Усукано по килифарски“, в Ресен ще се случат и двата празника – на хляба и „Пъстра китка на мегдана“. Великотърновският клуб „ТАМ“ замисля минифестивал на българско кино, чиито прожекции ще бъдат на открито на терасата на Клуба на дейците на културата.

„Проявите в традиционния вече проект „Арт лято“ стартират този месец и в пространството около Конниците до октомври ще има различни събития. От следващия четвъртък започваме филмови прожекции в Лятното кино съвместно с „Кинополис”, като премиерните заглавия ще дойдат през юли. На 6 юни започва и кукленият фестивал на театър „Весел“. Идеята беше да е международен, но такъв няма да се случи. Освен това първите спектакли ще са на търновските артисти от „Весел“, след това ще започнат да гостуват техни колеги от страната. Една само ще е чуждестранната театрална трупа – от Испания. Но актьорите в нея са българи и карантината ги завари в България, така че те не са напускали страната“, коментира директорът на дирекция „Култура“ Нелина Църова. И допълва, че децата ще могат да се насладят на 13 различни заглавия и всички те са безплатни за тях.

Летният театър и атрактивните открити пространства в старата столица ще се превърнат в сцени за всякакъв вид изкуства през лятото. „Общинската администрация ще съдейства на всички артисти, които имат желание да покажат изкуството си пред великотърновската публика. Имаме вече редица запитвания за театрални представления и концерти на сцената на Летния театър. Стига артистите да съумеят да се организират, ние сме насреща. Но събития само заради самите събития и за да трупаме бройка, няма да правим. Това ще разочарова публиката, а и ще е лоша атестация за Велико Търново”, категорична е Нелина Църова. След това уточнява, че наемът на Летния театър до края на сезона ще бъде на 50%, а Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ са на разположение на художниците напълно безплатно до края на календарната година.

ЗАРАДИ ЗАТВОРЕНИТЕ ГРАНИЦИ И НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПЪТУВАНЕ ОТ И ДО НЯКОИ СТРАНИ, ТОВА ЛЯТО НЯМА ДА ИМА „АРБАНАСИ САМЪР МЮЗИК“. От календара отпада и другият фест в Арбанаси – „Насред мегдана“. Няма да се състои и театралният фестивал „Малкият принц“.

Много въпросителни има около най-големия фестивал на Велико Търново – „Сцена на вековете“. Тази година той беше замислен с идеята да представи само премиерни оперни заглавия. Тези заглавия обаче трябваше да излязат точно през март и април, което не се случи. „Оперните театри отвориха последни и музикантите там последни подновиха репетициите си. Затова сега разговаряме с театрите в България и обмисляме варианта те да дойдат със заглавия, чието възстановяване няма да им коства твърде много време“, допълва Нелина Църова.

Тази година няма да бъде даден старт и на програмата „Изкуство и култура“, а и предстои администрацията да преразгледа и актуализира културния календар.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *