Никотинът способства за появата на метастази в мозъка при пациенти с рак на белия дроб

Биолози от САЩ установиха, че никотинът по особен начин влияе на спомагателните клетки на мозъка, при които създава благоприятни условия за появата на метастази при рак на белия дроб, съобщава пресслужбата на университета „Уейк Форест“ в град Уинстън-Кейлъм в Северна Каролина.
По думите на ръководителя на екипа Коносуке Ватабе никотинът сам по себе си не притежава канцерогенни свойства, но той способства за разпространението на малкоклетъчния рак на белия дроб в мозъка на пациента. „Нашите наблюдения говорят за това, че раковите болни не трябва да използват никотинова дъвка и лепенки в опит да загърбят никотиновата си зависимост“, предупреждава ученият.
По последни данни на Световната здравна организация ракът на белите дробове се явява като една от главните причини на преждевременна смърт в глобален мащаб. През 2018 година той отне живота на 1,76 милиона жители на планетата.
Ватабе и колегите му изучили историята на заболяването при 300 пациенти, страдащи от малкоклетъчен рак на белия дроб и провеждащи лечение в болнични заведения на гр. Уинстън-Сейлъм. Екипът установили, че метастази много по-често се появяват в мозъка на онези пациенти, продължили да пушат въпреки забраната на лекарите. Същият процес се наблюдавали при болните, използващи лепенки и никотинова дъвка. Това наблюдение ги навело на мисълта да направят опит с лабораторни мишки. Учените имплантирали в тях култури от ракови клетки от белите дробове на пациентите. При проведените експерименти никотинът действително е способствал за развитие на тумори в мозъка на гризачите.

Източник: бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.