„Стаята на Еймс” и тиранозавър, излизащ от картина – част от 20-те нови магични атракции в Музея на илюзиите

Обектът бе открит и веднага затворен заради пандемията, но вече е отворен без почивен ден

 

20 НОВИ ИЛЮЗИИ ПОПЪЛВАТ КОЛЕКЦИЯТА ОТ МАГИЧНИ АТРАКЦИИ В МУЗЕЯ НА ИЛЮЗИИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Така след падането на извънредното положение институцията отворила врати с вече 83 илюзии и с амбицията до края на годината те да станат120.

„Работихме през цялото време на карантинния период. Размествахме, преподреждахме, търсихме най-интересния и интуитивен начин да подредим всички илюзии, за да постигнем ефект“, разказва Ангела Гюрова от сдружение „Аз, музеят“, чиято е идеята за създаването на Музея на илюзиите в старата столица.

Той заработи на 3 март и девет дни по-късно трябваше да затвори вратите си заради въведеното извънредно положение. И въпреки че груповите посещения все още не са позволени, от седмицата, в която музеят отново действа, посетителите са стотици и са от цялата страна.

„Огромният интерес, който илюзиите предизвикват, се дължи на факта, че те са и образователни. Науката е застъпена много силно в тях и на практика така ние представяме физиката по един изключително атрактивен начин, което забавлява децата. Всъщност, когато отворихме музея, аз си мислех, че той ще е привлекателен именно за детската аудитория, а толкова засмени пенсионери на едно място отдавна не бях виждал. Разнообразието от илюзии прави и аудиторията ни разнообразна като възраст“, казва и Петър Бояджиев, който е председател на сдружението. И допълва, че за най-малките атракциите все още са неразбираеми, но за децата, които вече са тръгнали на училище, музеят е истинско преживяване. За децата екипът е подготвил и следващата си инициатива, която ще стартира веднага щом паднат всички карантинни мерки. И тогава всяка събота в музея ще има илюзионист, който ще прави фокуси на живо пред малките гости.

ДВОЙНИ ОБРАЗИ, ОТРАЖЕНИЯ, ТИРАНОЗАВЪР, КОЙТО ИЗСКАЧА ОТ КАРТИНА И СТРЯСКА ПОСЕТИТЕЛИТЕ, СА ЧАСТ ОТ НОВИТЕ ИЛЮЗИИ. „Преобразихме и „Стаята на Еймс”, която е може би едно от най-интересните места в музея, и туристите искрено се забавляват в нея. Това е стая, оформена като трапец, с крив под и в зависимост от това в кой ъгъл застава човек в нея, той се вижда или като великан, или като джудже. Стаята е проектирана за първи път през 1946 г. от офталмолога Еймс и ефектите от нея са използвани в заснемането на „Властелинът на пръстените“, обяснява Ангела Гюрова. И допълва, че в музея има и една много специална стая, която може да се види само тук. Това е стаята „Старо Търново”, в която посетителите имат възможността да видят как е изглеждал градът преди 100 години. Ефектът е постигнат с направените 3D панорамни снимки, които се разглеждат със специални очила.

Поставен вече е и огромният макет на Царевец, който е дело на търновския скулптор Дамян Бумбалов. Той изработил макета в размери 3,70 на 1,50 метра с идеята след време върху него да бъде прожектиран спектакълът „Звук и светлина“. „Но ние ще си направим шоуто. Няма да показваме това, което хората гледат вече 30 г. Със съвременните компютърни възможности ще направим различна атракция“, уточнява Петър Бояджиев.

ОКОЛО ЧАС И 15 МИНУТИ СА НУЖНИ, ЗА ДА БЪДАТ РАЗГЛЕДАНИ ВСИЧКИ АТРАКЦИИ В МУЗЕЯ НА ИЛЮЗИИТЕ. Посетителите не си тръгват, без да са си направили снимки, при която илюзия пожелаят. „При нас снимките са задължителни. Екскурзоводите познават отлично всички илюзии и знаят най-точния ъгъл за най-ефектните снимки. Те са на разположение да обяснят илюзиите и да помогнат на хората да се забавляват. Има стеснителни посетители, има и такива, които ходят от зала в зала, връщат се, където им е интересно, и понякога по два часа не излизат от музея“, признава Петър Бояджиев.

Музеят работи без почивен ден от 10 до 19 часа, а в събота и неделя – от 9 до 20 часа. „Илюзиите се простират на 500 квадрата, разположени са на пет етажа в сграда, която дядо ми е започнал да строи. До 2007 г. сградата е функционирала като банка и по стечение на обстоятелствата сега отново е моя собственост“, казва Петър Бояджиев и допълва, че той и колегите му от сдружението вече работят над следващите два музея, които искат да направят във Велико Търново. Атракциите все още са само работни идеи, затова остават тайна.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “„Стаята на Еймс” и тиранозавър, излизащ от картина – част от 20-те нови магични атракции в Музея на илюзиите

  • 05.06.2020 в 14:15
    Permalink

    Ще бъде много хубаво , ако в Търново се отвори ресторант или клуб на отминалите години, като присъщващите да се задължават да се обричат подобаващо, за сбирките .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *