Горещи новиниСъдби

Ако майката на трите деца, които едва не загинаха в пожар, не се погрижи за тях, ги дават за осиновяване

Малките са настанени в социално заведение на Община Велико Търново

 

НАСТАНИХА В ОБЩИНСКО СОЦИАЛНО ЗАВЕДЕНИЕ ТРИТЕ ДЕЦА, КОИТО ПО ЧУДО ОСТАНАХА НЕВРЕДИМИ СЛЕД ПОЖАР В ДОМА ИМ в квартал „Чолаковци“. Случаят е от края на миналия месец и доби широк негативен отзвук, след като стана ясно, че майката на малчуганите ги е оставила без надзор още предната вечер. Момиченцето на 5 години и братчетата му, на 8 и 10 години, бяха приети в педиатричното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където им бяха направени инхалации.

Към момента децата са в добро здраве и от 1 юни – под грижите на специалистите от социална услуга в старата столица.

Началникът на дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново Мая Пешева заяви, че все още е рано да се твърди дали ще бъдат отнети родителските права на майката, която по думите на съседи редовно отсъства от вкъщи и пренебрегва нуждите на наследниците си.

„Законът казва, че ние трябва да научим жената на необходимото, за да се грижи за децата си. Тя няма работа, няма и дом. Трябва сама да пожелае да се подобри и да се погрижи за децата. През следващите шест месеца ще работим с нея, ако след това е предприела макар и малки стъпки в правилната посока, ще й дадем шанс да си върне децата. В противен случай малчуганите ще бъдат дадени за осиновяване“, обясни Пешева.

По думите й до момента в социалната дирекция не са получавани сигнали, че момиченцето и двете момченца са оставени на произвола, но имало молби за помощ от майката.

„Преди години сме имали сигнали за майката, че е в тежко положение и че не може да си намери работа. На всяка проверка обаче се оказваше, че в жилището е осигурена храна, но тогава жената имаше партньор. Сега е сама, няма подкрепа. Баща й й намирал работа, но скоро след това напускала“, уточни социалната шефка.

В ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ МАЙКАТА ПОТЪРСИЛА ПОМОЩ В СОЦИАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ. Тя отправила молба за отпускане на средства за закупуване на електроуреди.

„Договорихме се, че ще намери техника – втора употреба, и фактури и ще отпуснем необходимата финансова помощ, но инцидентът настъпи, преди да бъде направена покупката“, обясни Пешева.

Жената е получавала всички възможни средства по Закона за семейните помощи и други социални придобивки от държавата. След настаняването на малчуганите в социална услуга превеждането на парите е преустановено.

„Държавата й е предоставяла средства за отглеждане на децата, а Общината – общинско жилище, което е повредено от пожара, но децата не носят съдебна отговорност. Общината е в правото си да заведе иск срещу майката за увреждане на имуществото. Дали това ще се случи, ще реши правната дирекция на Общината. Неглижирането на децата и оставянето им без надзор с дни можеше да доведе до нещо още по-ужасно и ако не беше пламнал този пожар, кой знае колко време занапред щяха да бъдат занемарявани тези малчугани“, изказа възмущението си Росица Димитрова, шеф на общинския социален отдел.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *