Спорт

Държавата ще инвестира в детско-юношеските футболни школи, отделят ги от клубовете като сдружения в обществена полза

Правителството планира сериозна подкрепа на детско-юношеския футбол у нас. Това стана ясно от интервюто на министъра на младежта и спорта Красен Кралев в предаването “Код Спорт” на ТВ+.

В разговора той анонсира намеренията на държавата да инвестира в работата с подрастващите.

“В продължение на близо 25 години нито едно правителство не инвестира и 1 лев в българския футбол. Няма защо да се чудим, че резултатите ни са такива през годините. През последните 6 – 7 години нещата коренно се промениха. Виждате, че в момента всички стадиони, на които се играят мачове от Първа професионална лига, имат осветление и прекрасни терени. Във второто ниво на професионалния ни футбол също вървим в тази посока. Държавата направи много. Премиерът многократно е заявявал, че иска да помогне на детско-юношеския футбол, като това може да стане след провеждането на конгреса. Обсъждали сме варианти и в правителството, и с футболните хора. Единственият начин да инвестираме във футбола е да го правим в детско-юношеските школи. За да се случи това нещо обаче, футболният съюз трябва да даде съгласието си школите да бъдат регистрирани като отделни сдружения с нестопанска цел в обществена полза. Това става изключително лесно. Една наредба може да реши този казус. Измислили сме формата, но за да се реализира, трябва да ни бъде представена детайлна програма за разработване на нова методика, по която да функционират школите, да видим кои треньори, кои методисти ще ги ръководят. Аз предпочитам да поканим специалисти от големи футболни държави – Германия, Испания или Нидерландия например, които могат да ръководят този процес и да обучат нашите треньори за един по-дълъг период от време”, заяви Красен Кралев.

Той коментира и процесите в Българския футболен съюз (БФС), както и възможността да бъде организиран конгрес на централата.

“До момента нямаше възможност да бъдат провеждани конгресни и конферентни мероприятия. Те вече са разрешени и Изпълнителният комитет на БФС може да насрочи дата за провеждането на конгрес. ММС не може да се намесва и да изисква кога да бъде проведен. За всички участници във футболния живот е ясно, че това трябва да стане възможно най-скоро, в рамките на тази година”, каза спортният министър. Красен Кралев допълни, че в момента 316 футболни клуба са преминали през процедура за получаване на лиценз.

“Има много действащи клубове в Трета лига и в областните групи, които функционират, но не са намерили време да си подадат документите. Лошата новина за тях е, че ако те не успеят да го направят до началото на следващото първенство, няма да могат да участват в него. Съветвам клубовете, които искат да развиват дейност, да побързат. Те трябва да подадат регистрацията си в съответствие с изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта, за да могат да участват в следващия сезон и да имат делегати на Конгреса на БФС”, каза още Красен Кралев.

“Следим процесите не само в БФС, но и във всяка една федерация. Мога да кажа, че по време на пандемията работихме добре с футболния съюз. Те, заедно с Българската федерацията по тенис и Българската асоциация за здраве и фитнес, бяха подготвили най-добре домашното си, като ни предоставиха детайлно разработени планове за прилагане на противоепидемични мерки, за контрол на тренировъчния процес и функционирането на обектите, в които се провеждат тренировките и състезанията”, добави още той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *