Водещи новиниОбщество

Две наши изби с медали от световния „Винариум”

Еликсирите от Ялово – от местни сортове и с биодинамично земеделие

 

ДВА МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА ДВЕ ИЗБИ ОТ РЕГИОНА В ПЪРВАТА ПО РОДА СИ ОНЛАЙН ДЕГУСТАЦИЯ „ВИНАРИУМ“. Въпреки извънредното положение и факта, че винарите не са успели да пътуват до Букурещ, за да покажат продукцията си на живо, в състезанието са се включили стотици изби от целия свят. Резултатите от дегустацията са станали известни в петък и двете изби от региона са се окичили с медали.

Златен медал е спечелило виното „Совиньон Блан“ на изба „Руевит естейт“ в Бяла черква. А виното „Рубин“ на винарна „Ялово“ е спечелило сребърен медал. „Това ни вино е резерва 2018 и сме много горди с него. Сега вече знаем, че не само ние му даваме висока оценка, а и журито, което е имало шанса да опита стотици проби от цял свят“, казва Димитър Димов, който управлява избата заедно с колегата си Антон Танев.

ДВАМАТА СЪДРУЖНИЦИ ПРАВЯТ ВИНОТО СИ ОТ МЕСТНИ СОРТОВЕ И РАЗВИВАТ БИОДИНАМИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ. „Биодинамичното земеделие е идея на Рудолф Щайнер. И понеже той е философ, го обвързва с фазите на луната, най-общо казано. Ползват се специални препарати, които се правят така, сякаш са тайнство. То е като цяла наука, ние не следваме съвсем буквално Щайнеровите идеи, но се опитваме да намалим до минимум използването на пестициди, затова пръскаме лозята с листен стимулант от ферментирала коприва“, уточнява Димитър Димов, който е френски възпитаник, специалист по ампелография, науката, която описва сортовете грозде.

Неговата голяма цел е винарната да възроди традиционни български сортове грозде, като „Кокорка”, „Виненка”, „Черна япладжа”. Затова, когато обикаля лозята в България и най-вече в региона, той търси такива забравени, но оцелели родни сортове. Понякога ги намира и в Турция, където консултира винари.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *