Редовните пушачи на канабис са с 3 пъти по-висок риск да бъдат агресивни

Редовните пушачи на канабис са с три пъти по-висок риск да извършат насилствени действия в сравнение с останалите, установи канадско проучване , цитирано от в. „Дейли мейл“.
Изследването обхванало 300 хиляди души и от него станало видно, че потребителите на хашиш, които са се отказали от меката дрога, също имат проблеми със сдържането на гнева си. Учените предупреждават, че връзката между пушенето на канабис и насилието е една „занемарена зона“ в изследванията.
Екипът на сър Робин Мъри от университета в Монреал установил, че продължителната употреба на канабис дълбоко променя мозъка, като контролирането на гнева става все по-трудно с годините. По думите на експерта мнозина ще се изненадат от резултатите на прочуването, защото досега марихуаната се считаше за мека дрога, повишаваща настроението и тушираща напрежението и в никакъв случай не беше свързвана с агресията. „За научната общност, отблизо следяща хората, злоупотребяващи с канабиса в продължение на много години, тези факти не са новост“, твърди Робин Мъри. Вече е научно доказано, че пушенето на хашиш силно изостря психотичните състояния на пациента.
От проучените метаданни от 30 изследвания проличало, че тийнейджъри и хората под 30-годишна възраст, които са на канабис, са били с 2,15 пъти по-голяма вероятност да са извършили нарушение, свързано с насилие, в сравнение с останалите. А при закоравелите пушачи на марихуана в големи количества числото се увеличавало до 2,81 пъти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.