176 четения

Вижте причините за появата на акнето и как да се справите с него

Акнето е кожно хронично инфламаторно състояние, с което се сблъскват над 80% от хората в определен етап от живота си – най-често между тийнейджърските години. Състоянието не представлява някаква пряка опасност, но нетретирано във времето оставя неприятни белези по кожата.
Най-общо патогенезата на акнето е свързана с два основни механизма – свръхпродукция и обструкция на кожните мастни жлези, което се наслагва с бактериална инфекция. Различни и множество са етиологичните и рискови фактори за поява на акне – хормонален дисбаланс, емоционален стрес, лошо хранене, недобра хигиена, използване на грим, горещ и влажен климат, „стискане“ на пъпките“. Добре е да споменем в самото начало, че „стискането“ на акнето е изключително неправилно и потенциално опасно поведение, особено в случаите когато става въпрос са акне по лицето. Зоната около очите, носа и устните е тривиално известна в медицината като „смъртоносния триъгълник“, поради възможността от възникване ретроградна инфекция и развитие на менингити, енцефалити, мозъчни абсцеси, засягане на различни лицеви нерви, засягане на кавернозните синуси и др. от възпалителни процеси в съответния триъгълник. Причината е, че в тази зона се осъществява сложна венозна комуникация с офталмични вени, синусови вени и др. При всички случаи това е възможен, но изключително рядък и неблагоприятен сюжет и съдба на една пъпка. При всички случаи на акне навременната консултацията със специалист дерматолог е важна, тъй като може да се избегне усложняването на акнето и оставането на белези.

1. Хормонален дисбаланс
Ролята на различни хормони е абсолютно доказана в патогенезата на акнето. Андрогените стимулират секрецията на себорейните жлези и по този начин силно увеличават риска от поява на акне. В този смисъл пациентки с поликистоза напр. често имат акне. Друга често срещана хормон-свързана патология, която може да бъде причина за акне е тиреоидитът на „Хашимото“. Други патологии, които могат да бъдат причина за акне са глутеновата ентеропатия, лактозната интолерантност и много други гастроентерологични състояния. Хроничната чернодробна обремененост също може да има акне като проява.

2. Диета
Доказано е, че диетата, богата на храни с висок гликемичен индекс е високорискова за поява на акне – паста, бял хляб, захар, бял ориз, шоколад и др. Храните, богати на трансмазнини (съдържащи палмово и кокосово масло) и млечните продукти също имат доказана връзка с появата на акне. Полезна за акнето е диета богата на „бавни“ въглехидрати (пълнозърнести храни), плодове и зеленчуци, кафяв ориз, киноа, немазни меса, мазни риби – сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон, шаран, херинга и др., ядки. Диетата, богата на омега мастни киселини е свързана с намаляване инфламаторните процеси в организма.

3. Цинк
Диетата, богата на цинк и суплеметацията с цинк също се асоциира с подобряване на акнето и намаляване риска от развитието на такова. Богати на цинк храни са: месата, мидите, бобови култури (боб, леща, нахут), семена, ядки, яйца, пълнозърнести храни и др.

4. Витамини А и Е
Богатата на витамин А и Е диета също се асоциира с по-нисък риск от акне и подобряване на състоянието. Не е препоръчителна употребата обаче на витамин А самостоятелно без консултация с лекар. Високите дози вит. А са токсични и във времето при неконтролиран прием може да се стигне до хипервитаминоза и токсичност. Богати на вит. А и Е са чушките, спанакът, броколите, морковите, боровинките, къпините, манго, авокадо, киви и много, много др., които винаги можете да проверите в интернет.

5. Грим
Скъпи момичета и жени, при раздразнена кожа избягвайте прилагането на гримове и всякакви видове разкрасителни мазила, които обструктират така или иначе запушените вече кожни пори и благоприятстват и усилват възпалението.

6. Медикаменти
Някои медикаменти – анаболни стероиди, литий, бромиди (които са леки седативи), барбитурати, антиконвулсанти и др. могат да причинят акне.

7. Емоционален стрес
Емоционалният стрес играе роля в етиологията на голяма част от заболяванията при човека и често пренебрегваме този факт. При всички случаи подобряването на емоционалното състояние, храненето и физическата активност подобряват цялостното здравословно състояние и имунен статус на човека.

8. Хигиена
Определено има баланс по отношение на хигиената и здравето на кожата – рядкото и недобро измиване повишава риска от акне. Същото обаче се случва и при прекалено често измиване и ползване на сапун, който изсушава кожата и стимулира възпалителните процеси. Мийте лицето си не повече от два пъти дневно с препарати, които изрично са показани за това. Избягвайте и прилагането на спирт и спиртни препарати, които силно изсушават кожата. По отношение на хигиената е много важно редовното измиване на ръцете и избягване докосване на лицето, още повече в условията на пандемия, когато вече е модерно. Данните сочат, че човек докосва средно лицето си по около 2-3 хиляди пъти дневно. Така че мийте ръцете – с недокосването няма да се справите.

9. Топли и влажни места
Избягвайте продължителното излагане на слънце, потенето и влажните места. В този смисъл парни бани, сауни и други пъкъл тренировъчни и опасни за здравето площадки са абсолютно забранени.

10. Не стискайте и пипайте акнето
Освен за начало, ще го повторим и за край. Не го правете. Увеличавате площта на бактериална контаминация, разнасяте акнето и може да си докарате сериозна инфекция.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!