Великотърновци изобретиха UV лампа, която убива коронавируса

От Шанхай искат да произвеждат по 1 милион бройки от изобретението на месец

 

ЛАМПА, НАПОДОБЯВАЩА ФОРМАТА НА ОБИКНОВЕН ЖИВАЧЕН ТЕРМОМЕТЪР, НО СЪС СПОСОБНОСТТА ДА УНИЩОЖАВА БАКТЕРИИ И ВИРУСИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО COVID-19, създаде тандемът от Велико Търново Петко Ганчев и Марин Млеченков. Двамата вече са стартирали процедура по патентоване на устройството и твърдят, че то може да се превърне в най-доброто оръжие на човечеството срещу коронавируса. Създателите уточняват, че лампата е ефективна както за превенция срещу инфекцията, която доведе до пандемия, така и за лечение на заболяването.

Петко Ганчев и Марин Млеченков (вдясно)

„Цял свят търси начин как да вкара ултравиолетова светлина в гърлото, за да унищожи болестотворните микроорганизми. Изчели сме тонове медицинска литература, за да реализираме проекта си. Лампата действа чрез ултравиолетови лъчи в диапазон 240 – 270 nm, които убиват всички вируси и бактерии. Няма значение дали става дума за грип, коронавирус, стафилококи и т.н. Това не е опасно за човека. Във всички болници и зъболекарски кабинети дезинфекцията става с ултравиолетови лъчи“, обясни Петко Ганчев.

По думите му устройството се поставя в устната кухина и започва облъчването. Лампата се захранва по индуктивен път от Тесла бобина и свети от голямо разстояние. Тя има защитен пръстен, който служи като протекция срещу счупване в устата.

Изобретението лампа

 

„Времето, в което трябва да остане в устната кухина, зависи от обема на самата устна кухина. При възрастни обикновено това са 7 минути. След това не трябва да се пие и яде нищо. Час по-късно е хубаво да се консумира плод, за да се възстановят полезните бактерии“, уточни той.

УВЕРИ, ЧЕ СЛЕД ОБЛЪЧВАНЕ ЧОВЕК ПОЛУЧАВА ЗАЩИТА СРЕЩУ БОЛЕСТОТВОРНИТЕ МИКРООРГАНИЗМИ, която с времето намалява. Ако обаче се срещне с коронавируса например седмица след употребата на лампата, то той ще погълне по-малко доза от инфекцията. Най-ефективно би било устройството седмица след заразяването, когато вирусът все още се намира в носоглътката и не е слязъл в белите дробове.

Петко сподели, че вече има интерес към изобретението.

„От Шанхай искат да произвеждат по 1 милион бройки. Вярват, че лампата ще помогне срещу заразата и ще намали паниката и страха сред хората. Още повече че ще има втора вълна на пандемията от COVID-19. Световната здравна организация съобщи, че ситуацията ще се влоши“, споделя търновецът.

ТОЙ ДОПЪЛНИ, ЧЕ С УСТРОЙСТВОТО СА ЗАПОЗНАТИ ОЩЕ В ЕГИПЕТ И РУСИЯ, А БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН ЗАЯВИЛ ГОТОВНОСТ ДА ФИНАНСИРА ИЗРАБОТКАТА НА 10 000 ЛАМПИ У НАС.

„В Турция направиха нещо подобно, но с лазер. С оптична сонда навлизат в белия дроб, атакувайки директно вируса“, уточни той.

Изобретателят смята, че българите можеха да направят революция със своята 70-градусова ракия за вътрешна дезинфекция по предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който призова да се измисли начин за приемане на биоцид в организма за убиване на COVID-19.

Петко изрази съмнение, че евентуална ваксина срещу коронавируса ще реши проблема в скоро време.

„Няма да помогне създаването на ваксина, защото са нужни години за клинични изпитвания върху хора, а дотогава вирусът ще е мутирал няколко пъти“, заяви търновецът.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Великотърновци изобретиха UV лампа, която убива коронавируса

 • 09.06.2020 в 18:02
  Permalink

  UV е добро средство! Ние имаме у дома лампа „Слънце“ от 40 години! Винаги я вадим през грипавите времена. Влизаме в антрето. Слагаме защитни очила, палим лампата и облъчваме дрехите, покупките и по малко нас самите. Много рядко ни хваща грипа.

  Отговор
 • 09.06.2020 в 21:52
  Permalink

  Ами те лампи, излъчващи УВ светлина за дезинфекция / бактерицидни лампи се продават от деситилетия. Не знам какво са изобретили тези момци…

  Отговор
 • 01.04.2022 в 13:07
  Permalink

  Здравейте, някой има ли контикти с тези хора?
  Искам да си закупя от тях.
  Поздрави,
  Теодор

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.