Хотница – селото с най-голямата чуждестранна колония, привлече близо половин милион инвестиции

Десислав Йорданов поел управлението на 27 г., сега кара четвърти успешен мандат

 

ЕДИН ОТ НАЙ-АМБИЦИОЗНИТЕ И ЕНЕРГИЧНИ КМЕТОВЕ В РЕГИОНА УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ СЕЛОТО С НАЙ-ГОЛЯМА ЧУЖДЕСТРАННА КОЛОНИЯ. От 350 къщи в Хотница близо 100 са на чужденци от всички европейски държави – французи, шотландци, белгийци, англичани, германци, руснаци. „Нямаме празна къща, радваме се, че се заселват все повече млади хора, които заедно с чужденците оформят една много пъстра етническа картина. Лятото населението на селото набъбва до близо 500 човека и навсякъде кипи живот“, не крие радостта си местният управник Десислав Йорданов. Хотница е и едно от малкото населени места извън областния център, което се радва на засилен туристически интерес заради прочутия вече извън страната водопад Кара бунар и една от най-красивите у нас екопътеки. Тук има и постоянно присъствие от румънци, които спират за разходка и отдих, отклонявайки се дори от пътуванията си към съседните Гърция и Турция.

Кметът Десислав Йорданов

„Тази година предвиждаме около 15 хил. за ремонт на екопътеката, защото посетителите нараснаха в пъти. От Община Велико Търново предприемат и процедура за деактуване на паркинга и целия район, за да участваме в проекти, защото интересът към екологичния туризъм е все по-голям“, обяснява Йорданов. Опитният вече селски кмет сяда на управленския стол преди 13 години, когато е едва на 27 години. Успява много бързо да обнови облика на емблематичното село и да привлече доста инвестиции.

ЗА МАНДАТИТЕ МУ ДОСЕГА ТЕ ДОСТИГАТ ВНУШИТЕЛНАТА ЦИФРА ОТ БЛИЗО 500 ХИЛ. ЛВ.

Хотница е с най-голямата чуждестранна колония и в селото няма празни къщи, а все повече млади се връщат.

160 хил. са вложенията в пълен ремонт на хотнишката църква. Още толкова са постъпилите и по Програмата за местни инициативи. Кметството кандидатства и за над 150 хил. лв. по Фонда за бедствия и аварии заради пострадалите от наводнения улици. Инфраструктурата ни е приоритетна. По около 25 хил. лв. годишно даваме за различни отсечки. За тази предвиждаме реконструкция на пенсионерския клуб, след като направихме парка и детски площадки за младите семейства. Погрижихме се и за гробищния парк, целият ни център е ремонтиран и озеленен. А селото е окосено и украсено с цветя“, разказва Йорданов. Местните и гостите на този приказен край се радват и на една доста полезна придобивка. След дълги години отлагане със съдействието на Даниел Панов и Агенция „Пътна инфраструктура“ е изцяло ремонтиран 23 км третокласен път от Самоводене до павликенското село Стамболово, който минава през Хотница.

Макар Десислав да не обича да говори за проблеми, а да ги решава, изтъква два като основни за кокетното село, които обаче не зависят от него.

„Проблемите в момента са кастренето на растителността по електропреносната мрежа с ниско напрежение. Разговарял съм с началниците в енергото и са обещали след депозирането на писмен сигнал, какъвто съм направил, да реагират. Другата ни болка е транспортът, който бе ограничен заради пандемията. Бяха спрени автобусите, след което възстановиха два курса, но те са недостатъчни“, отбелязва Десислав Йорданов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *