268 четения

Масовото носене на маски може да предотврати втора вълна от Ковид-19

Широкоразпространената употреба на маски за лице може да сведе предаването на Ковид-19 до контролируеми нива за национални епидемии и да предотврати по-нататъшни вълни от пандемичното заболяване, когато се комбинира с ограничителни мерки, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско проучване.
Изследването под ръководството на учени от университетите на Кембридж и Гринуич навежда на мисълта, че сами по себе си ограничителните мерки няма да спрат възраждането на новия коронавирус SARS-CoV-2, но дори домашно изработените маски за лице могат съществено да намалят степента на предаване, ако достатъчно хора ги носят на обществени места.
„Анализът ни подкрепя непосредственото и всеобщо възприемане на маски за лице от широката общественост“, казва Ричард Стът от университета на Кембридж.
Според учения данните от изследването показват, че ако широкоразпространената употреба на маски се комбинира със социално дистанциране и някои ограничителни мерки, това може да е „приемлив начин за справяне с пандемията и възстановяване на икономическата дейност много преди разработването и обществената наличност на ефикасна ваксина срещу болестта Ковид-19, причинена от новия коронавирус.
Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) осъвремени разпоредбите си и препоръча правителствата да отправят всеобщ призив за носене на предпазни маски за лице на обществени места, където има риск от предаване на Ковид-19 с цел да се ограничи разпространението на пандемичното заболяване, припомня агенцията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!