179 четения

188 зали и близо 500 квестори са осигурени за Националното външно оценяване на седмокласниците

188 ЗАЛИ В 50 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПОДГОТВЕНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ. 488 квестори ще следят изпитите да преминат без проблеми, коментира началникът на Регионалното управление на образованието в старата столица инж. Розалия Личева. И допълва, че в осем от училищата в областта учениците, които завършват основно образование, са под пет, затова тези училища ще трябва да се погрижат учениците им да стигнат до най-близкото, където ще се провеждат изпити. Децата ще пътуват с придружаващо лице и със специализиран транспорт.
Първият изпит е по български език и литература и е на 15 юни. Два дни по-късно, на 17 юни, е проверката по математика. 1750 са учениците, които завършват 7 клас в областта и трябва да се явят и на двата изпита.
Сградите и залите, в които ще се провежда Национално външно оценяване, са снабдени с дезинфектанти. Учениците ще влизат, като представят документ за самоличност и с маски или шлемове, които в залата могат да свалят. Медицински лица ще посрещат седмокласниците и ще мерят температурата само, ако забележат симптоми, допълва още инж. Личева.
И двата изпита започват в 9 часа.
77 СА ПАРАЛЕЛКИТЕ, ЗА КОИТО ИМА ПРИЕМ СЛЕД СЕДМИ КЛАС В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Профилираните са 25, професионалните – 52. Съотношението професионални и профилирани е 66,7% в полза на професионалните. Осем са паралелките в дуална форма на обучение, защитените паралелки са 5.5, 11.5 са тези по списъка със специалности, за които до пет години ще има недостиг на специалисти.
„Тази година подготвихме план-приема след срещи с директорите, а те от своя страна разговаряха с работодатели и потребители на кадри, които най-добре знаят какви специалисти са нужни в областта. Съобразихме се и с изискването на Министерството на образованието и науката повече да са професионалните паралелки, както и тези по СТЕМ профили и професии на бъдещето. Това са професии, които ще изградят у днешните деца ключови компетентности и умения, с които те ще успяват да се реализират на пазара на труда на бъдещето. Иначе казано, МОН толерира създаването на профили, свързани със софт- и хардуерни науки, математика, природни науки, предприемачески и технически специалности, паралелки по електронна търговия“, допълва инж. Личева. Паралелките са подготвени и с помощта на списъка на защитените професии, списъка с професиите, за които се предполага, че до пет години областта ще има глад за кадри.
Новите специалности са в ПСАГ „Ангел Попов” и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново, в СУ „Максим Райкович” в Лясковец, в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” и в СУ „Бачо Киро“ в Павликени, в ПГ „Алеко Константинов” в Свищов, в СУ „Климент Охридски” и в ПГ по механизация на селското стопанство „Никола Златарски” в Златарица.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!